Skolebrød var en av mine barndoms favoritter. Jeg spiste alltid rundt først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir to deilige, luftige skolebrødstenger. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.
Deigen:
3,5 dl lunken melk
70 g smeltet smør
50 g gjær
1 sammenpisket egg
80 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
1/2 kg mel
1/4 ts bakepulver
Fyll:
3 dl vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdigkjøpt
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i to like emner og form dem til to flate leiver, ca 10 cm brede og i hele lengden på stekebrettet. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du presser spor med to fingre på midten i hele lengden.
Fyll sporet med vaniljekrem, sett dem i midt i ovnen og stek dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).
Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.
Glasur:
5 dl melis
3 ss vann
150 g kokos
Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp i kokos, del i skiver og nyt.