Nyttårsaften – hva i all verden skal jeg lage?

Nyttårsaften – hva i all verden skal jeg lage? Det er ikke alltid like enkelt å finne på noe og jeg får alltid mange spørsmål om forslag til meny til nyttårsaften.

Her kommer noen forslag:

Til forrett:

Salma med smak av Østen:

 

eller røykelaks med Skagensalat, som jeg også synes passer godt om du skal servere pinnekjøtt:

Dillpannacotta med ørret, rogn og reker smaker godt og kan lages klart i forveien:

 

 

Gratinert hummer er et nydelig alternativ, som helt garantert faller i smak:

Om du ønsker en forrett med kjøtt, foreslår jeg asparges med skinke og hollandaise:

 

eller carpaccio:

 

Til hovedrett:

Om du har lyst på fisk:

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus

 

 

Tunfisk med kremet kaperssaus er også et godt alternativ:

 

Om du ønsker en hovedrett med kjøtt:

Jeg kan anbefale mammas kalkunbryst. Det er enkelt å lage og mye gjøres klart i forkant, så det ikke blir så mye stress når gjestene kommer.

Pinnekjøtt er også en vinner på nyttårsaften. Jeg har en nydelig saus til min.

 

eller ytrefilet med pastinakkpuré og cognac- og peppersaus:

 

Til dessert:

Hvis du vil bruke opp julekaker, passer denne juledesserten veldig godt. Jeg har brukt sirupssnipper, men du kan gjerne bruke pepperkaker også.

 

Sjokoladefondant med chili:

 

eller Crème brûlée:

 

Limoncellotiramisu smaker nydelig og er vår favorittdessert for tiden:

 

Lykke til med nyttårsmaten og godt nytt år!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dekk et naturlig bord

Reklame | BGA Fotobutikk

Borddekking en en av de hyggelige forberedelsene, når jeg skal ha selskap. Jeg like å variere stilen etter årstid, hva slags selskap det er og etter hva slags mat jeg skal servere.

 

I dag skal jeg ha de voksne barna på middag og jeg vil dekke bordet i en avslappet og naturlig, nordisk stil.

Jeg har valgt vakre, dusgrønne løpere og servietter, som heter Trine, fra BGA fotobutikk. De passer perfekt til denne stilen og de finnes i naturfarget også, om du foretrekker det. Serviettene har jeg lagt litt “tilfeldig” og bundet på gammeldagse pakkelapper med hyssing av hamp, som bordkort.

Om du har lyst til å forsøke deg på denne stilen, finner du tekstilene jeg har brukt her:

Stilsikker innredning i Skandinavisk design – BGA (bgafotobutikk.no)

De har også masse annet lekkert, til alle rommene i huset og i mange stilarter, så det bør være noe for enhver smak.

 

 

Jeg sparer på fine kvister fra hagen og naturen rundt meg, så de har jeg tatt frem og fordelt utover midten av bordet. Jeg har også vært i blomsterbutikken og kjøpt en julerose, som jeg har klippet blomster og blader av. De har jeg satt i små vaser rundt på bordet. Jeg fikk også noen svibler billig, fordi de nærmest seg slutten av blomstringen. De har jeg vasket rene for jord og lagt på med løken og alt. Til slutt har jeg satt inn små telysholdere her og der.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ny, variert ukesmeny

Trenger du inspirasjon til middager i uka som kommer? Jeg har foreslått medisterkaker på søndag. Jeg lager alltid en stor porsjon, så resten kan fryses med og brukes til julemiddagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du finner forslag til ny variert ukesmeny her 😊

Pinnekjøtt med en helt nydelig saus

 


For noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Sødmen i sausen, runder av saltsmaken i pinnekjøttet på en perfekt måte.

Pinnekjøttet:

Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.

Kålrabistappen:

Kålrabistappen lager du mens pinnekjøttet koker.

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 øse pinnekjøttkraft

1 god klatt smør

1/2 ts malt muskatnøtt

Fløte

Pepper

Kok kålrotterninger og gulrotterninger møre i vann. Hell av vannet, moser kålrot og gulrot og tilsett pinnekjøttkraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Smak til med pepper.

Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legger du det i langpanne, sammen med vossakorv og setter det i ovnen i ca 30 minutter, så det får fin farge.

I mellomtiden koker du poteter  og lager den nydelige pinnekjøttsausen.

Saus:

Kok opp 1 boks fløte og tilsett pinnekjøttkraft, til du synes det er passe salt. Deretter tilsetter du sukker, til det smaker passe søtt. Du må nok tilsette litt mer kraft, for at det skal bli passe salt igjen. Smak til med litt pepper og jevn med lys maisennajevner, til den får passe sauskonsistens.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kransekake

500 g mandler

500 g melis

4 eggehviter (må tilpasses)

Skåld halvparten av mandlene (Kok opp vann, legg i mandlene og la dem ligge et par minutter, så blir skallet enkelt å fjerne). La dem tørke til neste dag.

Mal både de skåldede og de uskåldede mandlene. Bland med melis og elt inn eggehvitene til en jevn deig. Den skal være passe fuktig og enkel å kna, så tilpass mengden eggehviter. Pakk deigen i aluminiumsfolie og sett den i ovnen i 1 time på 100 grader. Sett deigen kaldt til neste dag.

Smør kransekakeformene godt og strø dem med semulegryn. Kjør deigen igjennom kverna til kjøkkenmaskinen med kakeforstykke eller rull fingertykke lengder og legg i kransekakeformene. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min, til ringene er lett gylne. Avkjøles raskt og legges i fryseren, så de blir seige.


Glasur:

200 g melis

1 – 2 eggehviter

Bittelitt eddik

Bland alt til jevn glasur (tilpass mengden eggehviter, så glasuren får passe tykk konsistens). Fyll glasuren i dobbel brødpose. Klipp et bittelite hull i et hjørne av posen og pynt hver ring. Stable kransekaken, enten som et tårn, kurv eller overflødighetshorn og pynt med f.eks. flagg og smellbonboner.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.