Fruktsalat

Fruktsalat ser fristende ut og smaker deilig til dessert, både sammen med is, vaniljesaus, krem og kesam med vanilje.

Denne salaten består av jordbær, delt i fire, blåbær, kivi i små biter, bringebær og physalis, men du kan bruke det du finner i din butikk. Du kan servere den i porsonsskåler. Jeg serverer den i oldemors gamle bolle av pressglass og har pyntet med litt friske urter.

Trøffel- og baconpotetmos

Trøffel- og baconpotetmos smaker godt til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften passer til 4 personer.

 

10 mellomstore poteter

2 dl fløte

100 g smør

150g sprøstekt bacon i terninger

1 ss trøffelolje

2 ss finhakket gressløk

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts pepper

Skrell poteter og kok dem møre, uten salt i vannet. Hell av vannet, mos potetene og rør inn resten av ingrediensene utenom salt og pepper. Rør godt og smak til med salt, pepper og muskat.

Ostefylte horn

Horn smaker alltid godt. Jeg har laget en variant med reven ost og oregano, som jeg skal bruke som tilbehør til blomkålsuppe.


60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

1 stk sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.


Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, strø reven ost og ev. litt tørkede urter på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Gresk laks

Jeg synes det kan være ganske greit å lage hele middagen i en form i ovnen. Denne greske varianten er smakfull, enkel å lage og er passe til 4 personer.

4 ss olivenolje

800 g laks

1 finhakket rødløk

10 grønne oliven i tynne skiver

20 minitomater delt i to eller fire, avhengig av størrelsen

4 vårløk i strimler

8 soltørkede tomater i strimler

1 pk. sukkererter

1 ss tzatzikimiks

1 glass fetaost, inkludert oljen den ligger i

Risle olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg på laks i porsonsstykker. Strø over rødløken, begge slag tomater, olivenen, sukkerertene, vårløken og osten. Bland fetaostoljen med tzatzikimiks og hell den over grønnsakene. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader. Sjekk etter 30 minutter om laksen er ferdig og stek ev. litt til.

Hasselbackkylling

Du har sikkert smakt hasselbackpoteter. Her har jeg lagd kylling litt på samme måte. Du kan bruke ferdig pesto, men om du vil lage din egen, finner du oppskrift her:

http://aperitivomat.blogg.no/1495600134_deilig_hjemmelaget_pesto.html

 

2 dl pesto

1 pose reven ost

1 dl reven parmesan

Saften av 1/2 lime

2 finstrimlede vårløk

1/2 ts pepper

4 kyllingfileter

1 dl panko eller strøkavring

Bland alt unntatt kylling og panko. Skjær snitt i kyllingen med ca. 1 cm mellomrom, men bare halvveis ned. Fyll lommene med urte- og osteblandingen. Pensle med litt olivenolje og strø over panko.

Legg kyllingbrystene i en grillform, og grill under lokk i 15-20 minutter. Legg kyllingfiletene over på grillen et par minutter for å gi dem litt grillmerker. Ikke snu filetene, da vil fyllet renne ut.

Har du ikke grill kan du legge kyllingfiletene i en ildfast form og steke i stekeovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene for å få en fin stekeskorpe.

Hasselbackkylling kan serveres med stekt sopp, båtpoteter og en god salat.

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivomat.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Oppskrift på en spennende salat, finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1468949193_salat_med_br_og_sprst.html

Kulfi – iskrem fra India, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh

Kulfi er den indiske og pakistanske varianten av is. Jeg synes den smaker helt fantastisk og er en perfekt avslutning på et indisk eller pakistansk måltid.

1 ½ l helmelk

1 vaniljestang

1 ts hele kardemommekjerner

60 g sukker

2 dl kremfløte

20 g pistasjnøtter

20 g skåldede mandler

Kok langsomt opp melk, hel kardemomme og en splittet vaniljestang. Skru ned varmen slik at melken småkoker uten å koke over. Rør ofte slik at melken ikke svir seg i bunnen av kjelen. Melken skal koke ned til halv mengde (ca. 7 dl).

Når melken er kokt inn tilsettes sukkeret. La det koke i noen minutter til sukkeret er oppløst. Sil melken og sett den kaldt til den er avkjølt. Pisk fløten til den er nesten stiv og rør den inn i den avkjølte melken. Tilsett finhakkede skåldede mandler og pistasjnøtter, som er ristet lett på middels varme i en tørr stekepanne. Hell blandingen over i en ismaskin og kjør til den har fått softiskonsistens.

Om du ikke har ismaskin, kan du helle isblandingen over i en bolle og dekke overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger.

Kulfi kan serveres med ristede nøtter og karamellsaus, smaksatt sirup eller honning. Det er godt med noe sprøtt til, f.eks. kjeks.

Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is

Denne deilige kaken serverer jeg mens den fortsatt er ganske varm. Det er sønnen min som fant oppskriften på en amerikansk matside. Vi serverer den med is, friske bær og vaniljesaus. Den kan gjerne fryses.

Banan- og ostekake:

Banankakedeigen:

2 bananer, skrelt

1 stort sammenpisket egg

1,2 dl brunt sukker

0,6 dl sukker

0,6 dl romtemperert smør

1 ts vaniljeekstrakt

0,6 dl gresk yoghurt

2,4 dl hvetemel

1 klype salt

1 ts bakepulver

 

Kremostfyll:

1 stort egg

100 g temperert kremost naturell

0,6 dl sukker

3 ss hvetemel

 

Varm ovnen til 180grader.

Bland knuste bananer, egg, brunt sukker, sukker, smør, vaniljeekstrakt, og yoghurt i en bolle. Tilsett mel, salt, og bakepulver og bland det godt sammen.

Til kremostfyllet blandes egg, kremost, sukker, og mel i en liten bolle.

Hell halvparten av bananrøren i en smurt form. Hell kremostfyllet over bananrøren. Hell resten av bananrøren på toppen.

Stekes i ca 50 minutter på 180 grader. Sjekk med en trepinne og den er ferdig. Avkjøles på rist i minimum 15 minutter.

Du finner en deilig oppskrift på hjemmelagd is her:

http://aperitivomat.blogg.no/1476605834_hjemmelaget_vaniljeis.html

Deilig, hjemmelaget pesto

Hjemmelaget pesto smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt. Den kan brukes til pasta, laks, kylling, salat eller som pizzatoppeng (etter den er ferdig stekt). Denne oppskriften er passe til 6 personer.

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Tzatziki med fetaost

Tzatziki smaker veldig godt og er et must til gresk mat. Den smaker godt til nesten all slags grillmat og bakt potet. Denne varianten er med fetaost og er godt som en variasjon.

 

5 dl gresk yoghurt

1 glass avsilt fetaost

1 reven slangeagurk

1 fedd  hvitløk

Salt og pepper

 

Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Pitabrød

Pitabrød kan fylles med mye godt. Du får kjøpt ferdig i butikken, men hjemmelaget smaker best. De er ikke vanskelige å lage. Jeg pleier å lage mange, så jeg kan legge i fryseren og ta opp ved behov.


Denne deigen gir 16 pitabrød:

1 pk tørrgjær

6 dl lunken melk

2 ts salt

6 ss rapsolje

850 g hvetemel

 
Elt alt godt sammen med kjøkkenmaskin, til deigen er smidig og slipper bakebollen og eltekroken. Trenger deigen mer mel så tilsett litt etter litt. Hev under plast på et lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 16 like deler. Form til runde flate boller. Jeg trykker bollene flate med håndflaten. Legg 4 pita på hvert stekebrett, og hev dem i 30 minutter, før du steker på 275 grader i 4-6 minutter. Pass godt på dem, for dette går fort. Når de har blåst seg opp og fått litt farge er de ferdige. Avkjøles på rist og fylles med det du har lyst på, f.eks. texmex eller dette:

http://aperitivomat.blogg.no/1478117222_hjemmelaget_kebab_i_p.html