Nyttårsfest

Jeg koser meg når jeg dekker bord. Jeg setter av god tid og går og småjusterer etter jeg er ferdig. Jeg bestiller alltid ganske lave blomster, så vi kan se personen som sitter rett over bordet for oss.

 Denne gangen har jeg brukt en lyslenke, kunstige furukvister, dekket med glitter, julekuler i hvitt, sølv og gull, kongler og telys, både på batteri og ekte telys i små sølvfargede beholdere. I tillegg har jeg brukt noen små juletrær og noen små figurer.

Sølvtøyet er i opphøyd rose, glassene heter Sonja og er fra Hadeland glassverk. Dekketallerkenene kommer fra Hageland.

Blomstene kommer som vanlig fra den lokale Interflorabutikken min og er utrolig vakker. Jeg leverer ofte ned en serviett, når jeg bestiller blomster, så jeg er sikker på at blomstene skal passe i fargene.

Når bordet er dekket og maten er under kontroll, er det bare å pynte seg, skjenke seg et glass vin og sette seg ned å nyte en liten rolig stund, før gjestene kommer. Jeg beregner alltid inn tid til denne lille pausen før jeg får gjester.

 

 

Thaisild

Det høres kanskje merkelig ut å blande sild med thai, men denne sildevarianten har gjort stor suksess hos oss.

1 lite glass sursild

1 rød chili, finhakket

1 ts grønn chili, finhakket

3 ts ingefær, veldig finrevet

3 ts finhakket sitrongress

6 ss majones

6 ss seterrømme

6 ss kokosmelk

2 ss frisk koriander, finhakket

6 ss riseddik

1/2 lime

Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir.

Rør sammen majones, seterrømme, kokosmelk og riseddik. Smak til med lime.

Tilsett resten av  ingrediensene og la det trekke i et døgn i kjøleskapet før den spises.

Cabaret

Cabaret er en av barndommens festretter. Den sto alltid på koldtbordet og jeg synes den fortsatt smaker godt, med hjemmelaget tartarsaus (remulade). Det fine med cabaret, er at den gjerne kan lages dagen i forveien, så du er sikker på at den stivner. Du kan bruke hva du vil i cabareten, men her er mitt tips.

1 pose aspikpulver

3 egg

1 liten potte dill

1 boks asparges

1/2 fiskepudding i terninger

1/2 pose amerikansk blanding, gjerne frossen så cabareten stivner raskere.

1 pose argentinske kjempereker

1 pk crabsticks

1 liten boks krepsehaler

Bruk en egnet form eller bolle. Jeg har en ringform, som jeg synes blir fin, siden da kan jeg sette bollen med tartarsausen i midten. Lag aspik etter anvisning på pakken. Mens den står til avkjøling i romtemperatur kokes eggene, som skrelles og deles med eggedeler når de er kalde. Husk at det du legger nederst i formen, blir det mest synlige når du hvelver cabareten, så derfor legger jeg alltid i litt urter først. Når du har fylt opp formen med alle godsakene, helles aspiken over og det hele settes kaldt til neste dag. Før servering dyppes formen i noen sekunder i varmt vann og hvelves over på fat. Du finner oppskrift på en lettvint og god tartarsaus (remulade) her.

 

Du kan også lage cabaret i porsjonsformer og servere som forrett. Stikk ut loffeskiver med en porsjonsform, som passer perfekt under cabareten.

 

 

 

Waldorfsalat

Waldorfsalat smaker nydelig til kalkun og kylling. Det passer også godt til mange slags kjøttpålegg.

4 røde epler, skrelt og i terninger

3 stilker stangselleri i terninger

1/2 ananas i terninger

100 gr røde, steinfrie druer, delt i to

2 dl valnøttkjerner , grovhakkede

2 dl majones

2 dl fløte, pisket til myk krem

sitronsaft

sukker

Bland sammen krem, majones, noen dråper sitronsaft og en god klype sukker. Bland inn resten av ingrediensene og pynt med valnøtter.

Ceviche

Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket.

Denne oppskriften er passe til 8 personer, som forrett.

Ceviche

400 g laks

1 pk ferske, argentinske villreker

Saften av 1 lime

1/2 mango i terninger

1 rød chili, finhakket

1 finstrimlet vårløk

1 liten potte koriander, kun blader.

Skjær laksen i tynne skiver og legg dem over i porsjonsskåler. Risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og sett kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt “gjennomkokt”, kan det stå over natten.

1. juledag – den beste dagen i jula

1. juledag er den beste dagen i jula, synes jeg. Vi setter oss til frokostbordet kl. 12.00 og der blir vi sittende, til sistemann legger seg. Vi serverer masse deilige retter. Dette er opprinnelig en dansk tradisjon, men den er virkelig noe å adoptere.

For å gi en smakebit av hva det dreier seg om, har jeg lastet opp noen bilder:

På det første fatet serverer jeg rester fra julemiddagen, ribbe, medisterkaker, julepølser og sossiser. Det neste fatet inneholder flere typer rull, sylte og spekepølse.

Julepostei hører selvfølgelig også med.

  Jeg har et eget fiskefat, som inneholder peppermakrell og cognacgravet ørret. Disse serveres med egg og hovmestersaus-  Jeg lager alltid flere slag sild. Disse varieres fra år til år. Her har jeg syltet laks, pepperrotsild, oldebestas sild i det grønne, akkevitsild, sennepssild med grønne epler og tabascosild. 

Til slutt må vi selvfølgelig et fat med oster. I år har jeg blue stilton med portvin, julebrunost og vellagret edamer. Jeg serverer osten med kjeks, pepperkaker og fikensyltetøy.

 I tillegg setter jeg fram tyttebærsyltetøy, sylteagurk og hjemmebakt brød. Jeg setter deigene dagen i forveien og bakerut og steker på morgenen. Når alt er satt fram, er dat bare å kose seg.

Du finner oppskriftene her:

https://aperitivomat.blogg.no/category/julemat

Sylta laks til julefrokosten

Dette er det nyeste tilskuddet til julefrokosten vår og er veldig populært. Syltet laks kan også brukes som forrett.

 

Skjær en salmalaks i terninger og bland med ca. 1/2 dl salt. La ligge kaldt i to timer før du skyller av saltet og tørker av laksen.

Kok lake av 5 dl vann og 2,5 dl 7 % eddik 4 dl sukker, 1 pose sursildkrydder, 3 laurbærblader og 1 stjerneanis. Avkjøl og bland med fisken og 2 løk i tynne ringer.

Må stå kaldt et par dager, så smakene setter seg, før det spises.

Nå i disse juleforberedelsestider – en veldig lettvint jukselasagne –

Lasagne med masse grønnsaker, er nesten som å trylle. Den blir billigere, sunnere og du merker ikke grønnsakene. Jeg jukser også litt her, med at jeg ikke lager egen hvit saus, men blander fløte i tomatsausen. Det gir samme effekt i munnen, der alt blandes uansett.

Lasagne med masse grønnsaker

4 store gulrøtter, skrelt og delt i bitte små terninger
2 løk, gjerne en rød og en vanlig kepaløk i bittesmå terninger
400 g karbonadedeig
1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)
1 ss finhakket hvitløk
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum.
2 laurbærblader
2 ss tomatpuré
2 terninger grønnsaksbuljong
Nykvernet pepper og salt.
3 dl fløte
1 ts muskatnøtt
200 g ost etter eget ønske, f.eks. parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

 

Start med å steke karbonadedeig og grønnsaker i olje. Rør ofte og la det kose seg til kjøttet får litt farge.
Tilsett så hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian, basilikum, laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, fløte, muskatnøtt og nykvernet pepper og salt.
Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok det i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker.
Når du synes sausen smaker godt og den har blitt tykk og fin, legger du den lagvis med lasagneplater og reven ost i ildfast form. Jeg synes det er godt med et lag ost i mellom lagene og avsluttet med et lag på toppen.

 

Sett formen i ovnen på 200 grader i en time. Jeg legger aluminiumsfolie over den første halvtimen, så ikke osten skal bli for mørk. Serveres med en salat og godt brød, f.eks disse kjempegode rundstykkene:

https://aperitivomat.blogg.no/1479024824_kjempegode_rundstykke.html

 

Peperoncino rosso med kylling og pesto

Peperoncino rosso er en pasta med sting i. Vi synes det smaker godt, men du kan bruke annen pasta til denne retten, om du vil. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 løk i strimler

1 pk aromasopp i skiver

10 minitomater

600 g kyllingfilet i strimler

4 fedd finhakket hvitløk

1 neve finhakket basilikum

1 ss kyllingfond

1/2 lime, saften

1 ts Santa Maria pasta rosso (krydder)

Stek sopp, løk og kylling hver for seg og legg til side etterhvert. Når alt er stekt, blandes det sammen og resten av ingrediensene tilsettes. La det kose seg på lav varme, mens du koker pasta etter anvisningen på pakka.

Oppskrift på en deilig, hjemmelaget pesto finner du her.

Du kan selvfølgelig kjøpe pesto ferdig på glass, men jeg lover at hjemmelaget smaker hundre ganger bedre.

Server med pastaen nederst, deretter kyllingblandingen og med pesto på toppen. Pynt med et basilikumblad.

Sennepssild med grønne epler

Om du ikke har funnet din yndlingssild enda, kan dette være den du har ventet på.

300 g sursild

1 grønt eple

1 løk

3 ss dill, frisk

6 ss grov sennep

1,5 ss sukker

1,5 ss 7% eddik

0.75 dl rapsolje

6 ss rømme

Salt og pepper

Ta sildebitene ut av laken, legg på tørkepapir og la dem renne av seg. Skjær eple og løk i biter, og finhakk dill.

Bland sammen dill, sennep, sukker, eddik, solsikkeolje og rømme. Smak til sausen med salt og pepper, eventuelt litt sukker og eddik. Bland eple- og løkbitene inn i sausen.

Legg sild og saus lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk. Silden bør trekke et par timer i kjøleskap før den spises.