Kylling korma

Kylling korma er en av de mildere indiske rettene og lett å like for både liten og stor. Vi legger ofte kyllingen i marinade kvelden før, så det går raskt å gjøre den ferdig når vi kommer fra jobben.

Kjør 2 cm frisk ingefær, 2 hvitløksfedd, 2 ts garam masala, 1,4 ts tørka chiliflak og 50 g skåldede mandler til en jevn masse i blenderen. Hell det over i en stor bolle og tilsett 800 g kyllingfilet i terninger, 200 g yoghurt, 2 ss tomatpuré og 6 knuste kardemommefrø. Bland godt og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne natten over.

Stek 2 strimlede løk i 0,6 dl nøytral olje og 50 g smør på medium varme til den er gylden i ca 10 minutter, rør ofte. Tilsett kyllingen og marinaden. Kok det til kyllingen er gjennomkokt i ca. 15-20 minutter. Rør inn 100 g yoghurt, kok opp og server med kokt ris, nanbrød, raita, chutney og pappadums.

Pappadums lages som beskrevet på pakken (friteres i nøytral olje).

Chutneyen kan du lage selv, men det finnes mange gode varianter på glass også.

Oppskrift på raita finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1472790478_kylling_tikka_med_rot.html

 

 

Eplekake med rosin, kanel og mandler

Eplene henger modne på trærne nå. Hva er vel bedre enn å hente inn noen og lage en deilig, saftig eplekake. Denne er lettvint og smaker veldig godt.

175 g smør og 200 g sukker røres hvitt. Tilsett 3 egg, 200 g hvetemel, 1 ts bakepulver og 1 ts vaniljesukker og rør godt.

Hell 1/3 av røra i en godt smurt springform. Skrell 7 epler, del dem i terninger og legg dem i forma. Strø over kanel, rosiner, mandelskiver og perlesukker. Legg over resten av røra i klatter. Stek i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Server den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.

 

Ossobuco med potetmos

Ossobuco er en deilig italiensk tradisjonsrett med kalveskank. Det er smart å lage litt ekstra, for den smaker enda bedre oppvarmet, neste dag. Jeg serverer den med potetmos.

Fres 2 løk og 4 gulrøtter i 2 ss smør og 2 ss olivenolje i en jerngryte på middels varme.

Tilsett salt, pepper, 2 finhakkede hvitløksfedd og 1 ss revet sitronskall og fres videre i 3 minutter. Ta gryten vekk fra kokeplaten.

Hell 6 ss olivenolje i en stor stekepanne og varm opp.

Bind hyssing rundt 8 kalveskankstykker, så ikke beina faller ut under tilberedingen og vend dem i hvetemel. Brun dem godt i stekepannen, et par om gangen, på begge sider. Legg skankene over i gryten med grønnsakene. Når alle skankene er brunet, kokes stekepannen ut med 5 dl tørr hvitvin. Tilsett 2,5 dl kalvekraft (ev. litt fond og vann) og kok opp. Hell kraften over skankene og grønnsakene. Tilsett 1 flaske hakkede tomater (fra Mutti), 3 kvaster timian, 4 laurbærblader, 4 ss finhakket persille, godt med pepper og litt salt. Væsken i gryten bør stå nesten helt opp på skankene. Tilsett litt vann hvis nødvendig.

Sett gryten på kokeplaten og kok opp, ha på lokk, og sett gryten i stekeovnen på 170 C.

Stek i minimum 2 timer (til kjøttet er helt mørt) og sausen har fått en kremaktig konsistens. Du må snu skankene hver halvtime og dytte dem litt ned i sausen. Hvis det blir for lite væske i gryten, kan du tilsette bitte litt vann.

Et par minutter før servering, tilsettes gremolata, som lages av 4 ts revet sitronskall, 5 fedd finhakket hvitløk og 2 ss finhakket persille.

Potetene er kokt og moset med smør og fløte, tilsatt litt finhagget gressløk og smakt til med salt og pepper.

Langtidsstekt svinenakke med coleslaw i burgerbrød

Dette er en saftig og deilig lunsjrett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.

Svinenakken legges i en ildfast form med ca. 2 dl. vann og smøres inn med BBQ-saus. Jeg har brukt Sweet baby rays’s Hickory & Brown Sugar, men du kan selvgølgelig bruke en annen. Svinenakken settes i ovnen på 150 grader og smøres med BBQ-sausen hver halvtime. Etter 6 timer er den klar til å deles i terninger, som vendes i kraften og får stå i 30 minutter til i ovnen.

  

Serveres med burgerbrød (jeg bruker grove), coleslaw, tomater, agurk, strimlet rødløk og litt finhakket chili (for de tøffe).

Oppskrift på en skikkelig god coleslaw finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1470677996_spareribs_med_colesla.html

Tante Ingers flettekrans

Denne oppskriften gir en lekker og luftig flettekrans med vaniljefyll. Det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av hevetiden jeg har foreslått.

Elt sammen 5 dl helmelk, 100 g smeltet smør, 50 g gjær, 1 1/2 dl sukker, 2 ts kardemomme, 900 g hvetemel og 1 ts bakepulver. La det stå og heve i 2 timer.

Når den er ferdig hevet, kjevler du den ut i et stort rektangel på 20 x 100 cm. Smør på et jevnt lag med vaniljekrem (ikke på de 2-3 siste cm av leiven), enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt. Drøss over rosiner og mandelskiver, før du ruller den sammen til en pølse. Legg den i en sirkel på en bakeplate, før du klipper på skrått ned i pølsen og bretter ørene du får, til annenhver side.

 

La kransen etterheve i 2 timer til, før du steker den i ovnen 200 grader til den er gjennomstekt, gylden og fin (ca. 20 minutter).

Jeg pensler den med en blanding av sammenpisket egg og melk rett etter jeg har tatt den ut av ovnen.

Jeg risler over litt melis før servering.

Ørretfilet med soppstuing, agurksalat og bakte småtomater

Ørret med soppstuing er vel kanskje ikke den vanligste kombinasjonen, men det smaker nydelig sammen.

Agurksalaten:

Agurken skrelles og deles på langs med ostehøvel, før den legges i en lake av vann, eddik, salt, pepper og sukker.

Bakte småtomater:

Stekes i panne i olivenolje, tilsatt salt og pepper

Soppstuing:

1 løk og 3 slag sopp (jeg har brukt aroma, sjampinjong og kantarell), stekes gyllent i smør. Tilsett fløte, salt og pepper og la det koke til fløten tykner.

Ørreten krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får lekker farge. Pass på at den ikke blir tørr.

Jeg serverer retten med ovnsbakte småpoteter.

 

 

Gammeldags ertesuppe

Ertesuppe er en deilig tradisjonsrett og kan brukes til både middag, lunsj og nattmat.

I barndommen min brukte vi ofte større biter av kjøttet, med kokte poteter til og suppen som saus, som en hovedrett. Det fungerer også fint.

Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned halvparten til senere bruk.

Dag 1: Legg 2 pakker tørkede, gule erter i vann over natta.

Dag 2: Legg 2 svineknoker (jeg bruker 1 røkt og 1 urøkt) i en kjele og dekk dem med vann. Kok opp og skum av. Hell vannet av ertene og legg dem i kjelen, sammen med knokene, 4 finhakkende løk og 2 finhakkede sellerirøtter. Tilsett pepper, noen kvister timian og et par laurbærblader.  La det småkoke i noen timer, minimum to. Ta opp knokene, skjær av kjøttet og skjær det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett 4 gulrøtter og 2 finstrimlede purrer. La alt koke i 20 minutter til, til grønnsakene er kokt. Ta ut beina og server med godt flatbrød.

Suppen blir enda bedre ved oppvarming.

Ordførerens rekesuppe

Denne suppen er spesialiteten til ordføreren i Kristiansand.

Fres rekeskall av 1 kg reker i en god klatt smør i en sautepanne. Dryss over 4 ss mel, tilsett 2 ltr fiskekraft og 1 ss paprikapulver. La det koke i ½ time før du siler av skallene og kaster dem. Tilsett 2 dl fløte og en dæsj tørr sherry.

 

Ved servering legges noen rensede reker i hver tallerken og suppen helles over. Serveres med godt brød eller hjemmebakte baguetter og aioli.

Vi har erfart at denne suppen ikke blir god ved oppvarming.

Oppskrift på baguetter, som smaker godt til suppen, finner du her. 

http://aperitivomat.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Lam i tortilla

Dette er en god og lettvint rett, som er grei å lage, om du skal bruke opp resten av lammelåret/steika. Denne oppskriften er til 4 lefser.

500 g kjøtt fra lammelåret, revet i strimler, blandes med 8 ss BBQ-saus og litt vann i en kjele. Jeg liker å bruke Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar saus. Settes på svak varme til det er gjennomvarmet. Legges i lefser sammen med salat, agurk og tomat i terninger og finhakket rødløk.

Om du ønsker andre smaker, kan du for eksempel servere coleslaw, raita eller tzatziki til.

Du finner oppskrift på coleslaw her:

http://aperitivomat.blogg.no/1470677996_spareribs_med_colesla.html

Oppskrift på tzatziki finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

og her er det oppskrift på raita:

http://aperitivomat.blogg.no/1472790478_kylling_tikka_med_rot.html

Marokkansk / tunisisk lam

Nå som lammesesongen er i gang, kan det være morsomt å servere det på litt nye og spennende måter. Denne marokkanske varianten er smakfull og saftig.

1/3 fl hvitvin og 1/2 flaske kyllingfond helles i bunnen på en stor form, som rommer et helt lammelår (ev. langpanna). Tilsett 1/2 sellerirot, 2 persillerøtter og 2 store gulrøtter i terninger. Tilsett 3 løk i båter, 2 skrelte appelsiner i terninger og 1 lime i skiver (vasket, med skallet på). Tilsett 3 kanelbarkbiter, 100 g rosiner og 4 tomater i terninger.

 

Gni lammelåret inn med en blanding av 1 dl olivenolje, 5 knuste fedd hvitløk, 2 cm revet ingefær, 2 ts knust koriander, 2 ts ras el hanout, 1 ts five spice, 2 ts paprikapulver, 1 ts spisskummen, 1 pose safran, 2 finhakkede chilier, 1 bunt frisk, finhakket koriander,1 ts pepper og 2 ts salt.

Lammelåret legges på toppen av grønnsakene og settes langt ned i ovnen på 125 grader til steketermometeret viser 58 grader. Vårt lammelår var ganske stort og da tok det ca. 4 timer.

Øs over litt av kraften noen ganger i løpet av steketiden.

Serveres med couscous tilsatt finhakket mynte.