Tortillas

Det er morsomt å lage sine egne tacolomper, eller tortillas.

240 g masa harina (maismel)

3 1/2dl vann

1/4 ts salt

Bland alt i en bolle og elt deigen har blitt en fin jevn masse. Den skal ikke være klissete, så om den er det, tilsett mer mel. Når deigen er klar dekkes den med et koppehåndkle frem til den skal stekes.

Del deigen i 16 like store deler og form runde baller. Legg hver ball i  tortillapressen (NB! må ha plast i mellom. Om du ikke har tortillapresse kan deigen kjevles i stedet.

Stek tortillaen i 1 min. på hver side, i en varm, tørr stekepanne.

Oppbevares mellom lett fuktige koppehåndkler eller tett pose til de skal serveres.

 

Tortillas

Det er morsomt å lage sine egne tacolomper, eller tortillas.

240 g masa harina (maismel)

3 1/2dl vann

1/4 ts salt

Bland alt i en bolle og elt deigen har blitt en fin jevn masse. Den skal ikke være klissete, så om den er det, tilsett mer mel. Når deigen er klar dekkes den med et koppehåndkle frem til den skal stekes.

Del deigen i 16 like store deler og form runde baller. Legg hver ball i  tortillapressen (NB! må ha plast i mellom. Om du ikke har tortillapresse kan deigen kjevles i stedet.

Stek tortillaen i 1 min. på hver side, i en varm, tørr stekepanne.

Oppbevares mellom lett fuktige koppehåndkler eller tett pose til de skal serveres.

 

Hummus

Hummus er en viktig del av et libanesisk måltid. Det er også enkelt å lage.

2,4 dl kokte eller hermetiske kikerter
½ ts salt
2 hvitløksfedd, gnidd inn med salt
0,6 dl sitronsaft
2 ss tahini
2 ss finhakket persille
½ ts malt spisskummen

Hell vannet av kikertene og kjør dem i en food processor eller med stavmikser. Bland inn tahini, sitronsaft og knust hvitløk og kjør til det blir en jevn puré. Smak til med sitronsaft og salt hvis nødvendig. Hummus skal være tykk og glatt.

Matmarked i Antibes

Jeg passer alltid på å besøke matmarkeder når jeg er ute og reiser, dersom det er mulig. Jeg blir både lykkelig og deppa av det. Lykkelig pga. utvalget og mulighet for å smake nye ting, men deppa fordi vi ikke har noe lignende i Norge. 

Matmarkedet i Antibes er bugnende av deilig krydder, faktastiske grønnsaker og lekker frukt.

I tillegg er det flotte ferskvaredisker med fristende kjøtt og spennende varianter av pålegg.

      

 

   

Det er bare å velge og vrake i spennende oljer og eddiker. For meg som elsker ost med mye smak er dette også et eldorado.

   

Om det skulle friste med småretter til lunsj eller middag, er utvalget enormt av fristelser.

   

   

Er det noe franskmennene er gode på, er det bakverk. Det er bare å nyte synet av søtsaker som ser ut som kunstverk og som smaker fantastisk i tillegg.

   

Siden jeg er spesielt glad i franske makroner, kjøpte jeg en av hvert slag av alle jeg fant. Jeg lager også dette hjemme. Du finner flere oppskrifter på bloggen.

 

Ceviche av laks

Ceviche er en rett fra Peru, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket. Denne oppskriften er passe til 4 personer, som forrett.

400 g laks

Saften av 1 lime

1/2 mango i terninger

1 avokado i terninger

1 rød chili, finhakket

1 finstrimlet vårløk

1 finhakket potte koriander

Skjær laksen i tynne skiver og legg dem utover et fat. risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og sett kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt “gjennomkokt”, kan den stå over natten.

Pizzabunn

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

1 ts sukker

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjelvler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Quinoa

Det finnes mange oppskrifter på quinoa på nettet, men jeg har ikke funnet en som ligner på min, eller smaker like godt.

1 finhakket løk

1 ss smør

1 ss olje

2 dl quinoa

4 dl vann

1 ss fond (grønnsak el. kylling)

Skyll quinoaen godt i et dørslag. Fres løken og quinoaen på høy varme i smør/olje i 5 min. Rør hele tiden. Tilsett vann og fond og la det koke under lokk til vannet er borte. Det tar ca. 20 minutter. Smak om quinoaen er gjennomkokt. Om ikke, tilsett litt vann og kok til dette vannet også er trukket inn.

Brasiliansk kylling med båtpoteter

 

10 kyllinglår med skinn og bein (ev. 5 kyllingbryst)

1 potte koriander

1 sitron, skall og saft

Juicen av 2 lime

3 ss olivenolje

1 ss brasilianske kryddermiks

1 ss kreolsk krydder

1 ss løkpulver

1 ss hvitløkspulver

1 ss oregano, finhakket

1/2 ss sort pepper

1/2 ss paprika

Marinade:

Bland sammen koriander, olje, sitronsaft, skall, limejuice og krydder. Smør blandingen på kyllinglårene, dekk til og sett kaldt i minst 3 timer.

Stek kyllingen på 175 grader i 40-50 minutter til de avgir klar kjøttkraft, om du stikker i dem med en kniv.

Hell stekekraften over dem med jevne mellomrom de siste 20 minuttene av tilberedningstiden. Sett ovnen på grill de siste 5 minuttene, for å få sprøtt skinn.

Mens kyllingen er i ovnen, forberedes sausen.

Sausen:

4,5 dl oksekraft (eller vann og fond/buljongterning)

2 dl fløte

3 ss hvetemel

2 ss olivenolje

2 ss smør

2 ts svart pepper

2 ts kreolsk krydder

2 ts hvitløkspulver

2 ts løkpulver

1 dæsj «Hot Sauce»

Smelt smør i olje i en kjele. Rør inn melet, tilsett krydder og kraft. Rør godt til det har kokt opp. Tilsett kremen og «Hot Sauce» og la det koke på svak varme i ca. 5 minutter.

Serveres med en god salat og båtpoteter, som du lager enkelt på denne måten:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potene i båter, legg dem i langpanna, krydre med ønsket krydder, f.eks. brasiliansk eller cajunkrydder og litt salt, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server gjerne brasiliansk ostebrød til:

http://aperitivomat.blogg.no/1532583222_po_de_queijo_brasiliansk_ostebrd.html

 

Tabbouleh

Tabbouleh kan erstatte ris i mange retter. Den smaker også godt som en del av en meze (østlige og sørlige Middelhavs svar på tapas).

Du får kjøpt tabbouleh som halavfabrikata i velassorterte matbutikker, men den smaker aller best når den er hjemmelaget.

0,6 dl bulgur
2,8 dl finhakket persille
½ kg faste, røde tomater (finhakkede)
0,6 dl finhakket løk
1,2 dl sitronsaft
1 ts salt (etter ønske)
1,2 dl olivenolje, ekstra virgin
en klype allehånde (etter ønske)

Skyll mynten og persillen og la det renne godt av seg. Kok bulguren i vann i 20 minutter. Bland sammen bulgur, persille, tomater, mynte og løk i en bolle. Hell olivenolje og sitronsaft over, og bland godt.

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus

800 g breiflabbfilet, delt i 4 biter.

2 pk. bacon

Salt og pepper

Skyll og tørk av fisken. Krydre den med salt og pepper. Pakk den inn i bacon og sett den i en smurt eller oljet ildfast form. Bakes i ovnen på 220 grader, til baconet er gyllent.

Røstien:

6 store poteter

1 løk

1 gulrot

1 ts salt

1/2 sellerirot

1/2 ts pepper

2 ss smør

Skrell og riv poteter og grønnsaker grovt. Legg de revne potetene i vann ca. 25 minutter, det binder røstien bedre sammen. Klem vannet godt ut med et kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper. Stek røstien i porsjonsstørrelser, et par spiseskjeer røre pr røsti, ca. 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna, snu den ved hjelp av et lokk.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

2 laurbærblader

3 dl hvitvin

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

Fres løken i smør til den er blank. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, fond og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Serveres med asparges eller andre grønnsaker etter smak og behag.