Enkel lakserett i ovnen

Det kjekke med denne retten, er at den i tillegg til å smake godt, tilberedes alt i en form. Denne oppskriften er passe til 4 personer:

 

600 g poteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

4 fedd hvitløk, finhakket

2 strimlede løk

1 neve finhakket persille

7,5 dl fløte

4 ss fiskefond

200 g reven ost

800 g laks, eller annen ønsket fisk

 

Legg poteter, gulrøtter, løk og persille i en ildfast form. Bland fløte, fond, hvitløk, salt og pepper og hell blandingen over grønnsakene. Sett midt i ovnen på 200 grader til potetene er møre. Gi laksen et dryss med salt og pepper og legg dem på toppen av de møre grønnsakene. Dryss ost over hele formen og stek videre til osten er gyllen. Da er også laksen ferdig. Pynt med litt persille og server.

Nytt utseende på bloggen

Dere kan fortsatt søke på matretter enten i søkefeltet, eller under kategori, øverst i bloggen. Under arkiv, kan dere se innleggene, sortert per måned. Det fine nå, er at man kan se bilder av rettene, når man søker på kategori. Jeg synes dette er en kjempeforbedring.

http://aperitivomat.blogg.no/1489129040_burgerbrd.html

Matmuffins

De er deilige, saftige inni og sprø utenpå. I tillegg metter de godt.

2 egg

150 g cottage cheese

100 g kesam

150 g havregryn

100 g havremel

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

100-150 g revet ost

150-200 g skinke i små terninger

4 vårløk i strimler

1/2 ts oregano

Visp sammen egg, cottage cheese og kesam. Tilsett bakepulver, salt, oregano, havregryn, havremel, ost, skinke og vårløk. La deigen hvile i noen minutter, før du fordeler den i 8-10 muffinsformer.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter, til de har fått en gyllen fin farge. Avkjøl. Matmuffinsene holder seg ferske et par dager i kjøleskap, og de smaker aller best om de blir varmet litt før servering. Kan fryses og tines opp igjen senere.

Pão de Queijo (Brasiliansk ostebrød)

Jeg tror kanskje at dette er favorittbrødet mitt. Melet kjøpes i asiatiske butikker.

2,5 dl H-melk

1,25 dl nøytral olje, f.eks. raps

1 ts salt

3 dl tapiokamel (fås kjøpt i asiatiske butikker)

2 store egg

3 dl revet parmesanost

Sett ovnen på 230 grader.

Kok opp melk og olje i en gryte over middels varme, rør av og til. Ta gryten av varmen, tilsett tapiokalmelet og rør godt. Deigen vil være kornete dette tidspunktet.

Hell deigen over i en kjøkkenmaskin og la den avkjøles. Elt deigen i noen minutter med middels hastighet til den blir glatt ut og er kald nok til at du kan ta på den. Tilsett eggene, ett av gangen, mens du elter. Tilsett osten og elt videre til alt er godt blandet. Deigen skal nå være veldig klebrig, elastisk og myk med konsistens som en litt løs bolledeig.

Nå skal deigen deles i fine brød. Bruk en bolle med vann og en isskje. Dypp skjeen i vannet, ta biter av deigen med skjeen og sett den med litt mellomrom på bakepapir, kledd med bakepapir (ca. 12 per stekebrett). Dypp skjeen i vannet før du tar en ny bit av deigen.

Sett brettet i ovnen og senk varmen til 175 grader. Stek i 15 minutter til brødene har hevet seg, er tørre på utsiden og de begynner å bli gyllenbrune under. Avkjøl i noen minutter før de spises varme.

 

Om du vil fryse dem, gjøres det når de er ustekte, etter de er lagt på stekebrett. Når de er frosne, kan de legges over i en pose og settes på stekebrettet igjen når de skal brukes. Steketemperaturen og tiden blir den samme som om de blir stekt med en gang.

 

https://advrl.com/499/56604/7-c

Hvitvinssaus til fisk

4 finhakkede sjalottløk

3 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

100 g smør i klatter

1 neve finhakket gressløk

Løk og vin kokes til det er igjen ca. 1 ss væske. Tilsett fløte og kok til det tykner. Tilsett fiskefond og smør. Varm opp til kokepunktet, tilsett gressløk og server.

Sjokoladelavakake

Om du liker sjokoladefondant, vil du garntert like denne deilige dessertkaken også. Lavakaken er garantert mye lettere å lykkes med også, siden ganasjen i midten garantert blir perfekt, selv om du skulle glemme den et minutt eller to i ovnen.

Denne oppskriften gir 8 porsjoner

Ganasj:

400 g mørk sjokolade (om du liker bedre lysere sjokolade, kan du bruke det)

1 dl fløte

Smelt sjokoladen over vannbad. Tilsett fløten under omrøring. Sett i fryseren i minst 2 timer.

 

Kakerøren:

12 ss smør

300 g mørk sjokolade

6 store egg

1 dl lyst, brunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss grand marinier eller annen likør som passer til sjokolade

6 ss hvetemel

Smelt smør og sjokolade over vannbad. Pisk sammen egg og sukker i en stor bolle. Tilsett vaniljeekstrakt, likør og hvetemel. Hell den smeltede sjokoladeblandingen sakte over i eggeblandingen mens du visper det godt sammen.

Smør porsjonsformer med smør og dryss dem godt med sukker. Fyll opp med røre til ca 1/3 av formen. Legg i 1 kule av ganasjen i hver form. Fyll opp med røre, så det dekker ganasjen.

Stekes på 220 grader midt i ovnen i 11 minutter.  Serveres med vaniljeis eller krem og friske bær.

Gul laksecurry fra Thailand

Jeg er veldig glad i thaimat. Her har jeg laget en curryvariant med laks. Du kan erstatte laksen med andre faste fiskeslag eller med kylling eller svin.

Denne oppskriften er passe til 4 personer:

600 gram laksefilet

2 ss olje

1 glass gul currypasta

2 løk i strimler

2 røde paprika i strimler

1 pose babyspinat

2 bokser kokosmelk, 400 ml

2 ss fiskefond

2 ts fishsauce

1 ts sukker

Stek løken myk i olje på middels lav varme i en wok eller stor stekepanne.

Tilsett i currypastaen, og rør til det lukter godt, cirka et minutt.

Tilsett fond, fishsauce, kokosmelk og sukker. Tilsett laksen i terninger, spinat og paprika. Rør rundt og legg på lokk. La det trekke i noen minutter, til fisken er gjennomkokt.

Serveres med ris eller nudler.

Daimkake med mangois og friske bær

Denne deilige desserten kan du lage klar i forveien og legge opp når du skal bruke den.

Du finner oppskrift på daimkake her:

http://aperitivomat.blogg.no/1525532841_daimkake.html

Mangoisen finner du oppskrift på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1504584658_lettvint_mangois.html

Pynt med noen friske bær, jeg har brukt bringebær, bjørnebær, physalis og rips, og server med en god dessertvin.

Deilige grillspyd

Grillspyd smaker alltid godt og kan varieres i det uendelige. Her har jeg brukt ytrefilet av kalv, skiver av aromasopp, rød og gul paprika og rødløk i båter.

Jeg beregner 150 – 200 g kjøtt per person. Kjøttet deles i store terninger og legges i marinade. Gjerne natten over.

Marinade:

2 fedd hvitløk

1 dl ketjap manis

2 ss worcestersaus

2 dl sweet chili dipping sauce

Om du bruker trespyd, må de legges i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Vi legger spydene på nederse rille på grillen og bruner dem raskt på alle sider. Deretter legger vi dem på øverste rille. Der ligger de og godgjør seg til de er klare. Under hele stekingen, smører vi på mer av marinaden. NB! Ikke la dem ligge for lenge. Kjøttet kan gjerne være stekt som biff, rosa i midten. Da får du et saftig og godt resultat.

Serveres med valgfrie poteter og saus.