Familiekaker er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt og er saftige.
250 g karbonadedeig
250 medisterfarse
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts allehånde
1/2 ts muskat
1/2 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
2 dl melk
Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus og får trekke ferdig der. Du finner oppskrift på en gammeldags, brun saus her:
Vi har akkurat fått tak i en halv hjort og har partert og malt etter beste evne, så nå er det masse deilig kjøtt i fryseren. Jeg har aldri laget burgere av hjort før, men det ble jammen godt.
1 kg malt hjortekjøtt
1,5 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss viltkrydder
1/2 dl farris
smør til steking/grilling
Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.
Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og ført kan bli tørr.
Når burgerene er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.
Burgeren servers med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på her:
I tillegg har jeg hjemmedyrkede tomater, salat fra egen hage og stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, om du ikke er trygg på selvplukk.
Jeg har servert burgeren med bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her:
Jeg synes det smaker godt med salat. Både som en lunsjrett, som tilbehør til annen mat og som en selvstendig middagsrett. Denne salaten med kylling er deilig og mettende og den ser ekstra lekker ut, når den egges på fat, i stedet for i en bolle..
Legg strimlet salat nederst. Gjerne flere slag i blanding. Legg på strimlet vårløk, ferske bønnespirer, strimlet paprika, kiwibær (fås på Meny) og småtomater delt i fire.
1 kyllingfilet per person, strimles, krydres med salt, pepper og estragon og stekes i litt olje. Sil av oljen og legg kyllingen utover salaten. Topp med reddikspirer. Serveres med en god dressing og et godt brød til. For eksempel valnøttbrød, som du finner oppskrift på her:
Om du ønsker sunnere burgerbrød, kan du prøve denne oppskriften.
6 dl vann
1 pk tørrgjær
2 ts salt
2 ss olje
100 gram fin sammalt rug
380 gram fin sammalt hvete
500 gram hvetemel
Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer vann eller hvetemel. La deigen heves på lunt sted i minimum 1 time.
Del deigen i 20 like store deler. Form hver del rund, og klapp dem flate. Legg på stekebrett som er kledd med bakepapir, og la heve i minimum 45 minutter under et klede. Før steking dusjes burgerbrødene med vann og får et dryss med sesamfrø.
Stekes midt i ovn på 200 grader i omtrent 20- 25 minutter.
Du kan nesten ikke lage kinesisk mat uten 5-spice. Det smaker så godt og spennende. Jeg får tak i det i butikken min, men i de fleste butikker har det ikke kommet enda, så her er oppkriften på å lage det selv:
1 ts kanel
1 ts allehånde
1 ts fennikelfrø
1 ts stjerneanis
1 ts szechuanpepper
Alt knuses i morter, blandes godt og pakkes tett til det skal brukes, så det bevarer smaken. Om du ikke har morter, kan du helle alt i blenderen og kjøre på full styrke, til blandingen er like fin som mel.
Brun smøret til det er nøttebrunt. Tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt.
Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Kok i 10 minutter og ha eventuelt i andre smakstilsetninger, som f.eks. løk.
Jeg har ikke vokst opp med kålruletter, men mannen i huset har det som en av sine barndomsfavoritter. Du kan velge om du vil servere den med brun, hvit eller tomatsaus, men vi har valgt en gammeldags, brun saus.
1 hodekål, savoykål eller kinakål (12 stk. middels store blader)
Kjøttfarse:
250 g karbonadedeig
250 medisterfarse
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts allehånde
1/2 ts muskat
1/2 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
2 dl melk
Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen i en kjøkkenmaskin.
Kok opp lettsaltet vann og legg kålbladene i det kokende vannet i 2-3 min. Legg dem over i kaldt vann og deretter på et klede så vannet renner av. Skjær av den tykke nederste midtstilken, for å gjøre det lettere å pakke inn kjøttfarsen.
Legg ca. 2 ss kjøttfarse på hvert kålblad. Brett kålen rundt fyllet og knyt hyssing rundt så de holder seg sammen under trekkingen.
La rulettene trekke i kokende vann, tilsatt litt oksefond i 15-20 minutter. Ta opp kålrulettene, og la dem renne godt av seg.
Server med saus, kokte poteter og gulrøtter. Du finner oppskrift på skikkelig gammeldags, brun saus her:
Denne lunsjretten er en av mine favoritter. Det er viktig å bruke et godt brød, f.eks. landbrød. Oppskriften er beregnet til 1 persjon, så her er det bare å gange opp.
Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Siden de sylta grønnsakene bare blir bedre av å få trekke litt, er det smart å starte med dem tidlig også. De kan gjerne lages dagen i forveien også. Du finner oppskriften her:
Det neste som er smart å gjøre er sausen. Du kan selvfølgelig kjøpe den ferdig, men den smaker mye bedre hjemmelaget. Du finner oppskrift på sausen her:
Skjær 2 skiver brød og rist dem i varm stekepanne, tilsatt olje og et par fedd hvitløk, til de blir gylne.
Krydre 200 g laks med fiskekrydder og stek den i smør i en annen panne, til den er nesten gjennomstekt, men ikke helt.
Legg 1 brødskive på en tallerken, legg på salat, med laksen oppa og den andre skiva på toppen. Spidd sanwichen med et lite grillspyd i tre, med den spisse enden opp. Tre på en sylta agurkskive, tomater og en limebåt.
Legg på poteter og de sylta gulrøttene. Sett på en bolle med litt sennepssaus. Pynt med litt god rogn og dill og server.
Jeg har akkurat vært på matmarked i Vestfossen. Det var mye spennende å glede seg over der og jeg fikk tak i indrefilet av lama, som jeg aldri hadde smakt før. Lama kan ligne på en mellomting mellom lam og kalv, er lett å tilberede og smaker nydelig.
Krydre lamaen med salt, pepper og smør den med nøytral olje, før den legges på grillen. Den skal ha rosa kjerne når den serveres, så det er ikke mange minuttene på hver side. Bruk gjerne termometer og ta den ut, når det viser 55 grader.
Jeg valgte å bruke en ganske nøytral saus, med sopp i, til. Du finner oppskrift på den her.