Kylling á la Hellas

Denne retten er enkel å lage. Når du har satt den i ovnen, gjenstår det bare å snu kyllingen en gang og dekke bordet.

Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 3 finhakkede hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergin i terninger, 1 squash i terninger og 500  mandelpoteter, delt i fire og et glass fetaost i marinade. Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Krydre kyllinglårene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i ca 45 minutter. Når lårene får farge på den ene siden, snus dem og stekes ferdig på den andre siden.  Det er klart, når potetene er gjennomkokte.

Ferske vårruller med “pulled” laks

Denne deilige, vietnamesiske retten gjør vi som en dugnad hos oss. Det er kjempehyggelig når alle ingrediensene er klare til bruk og står på tallerkner rundt kjøkkenøya. Alle i familien legger i litt hver i rispapiret og sistemann ruller sammen og legger på fat.  

Legg 500 g laksefilet (f.eks. salma) i en ildfast form. Finhakk 1 rød chili og riv limeskall av 2 lime. Bland chili, limeskall, 8 ss soyasaus, 2 ts akasiehonning og 4 ss rapsolje. Hell blandingen ov er laksen og mariner laksen i blandingen i minimum 1 time. Stek laksen i stekeovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.

La den hvile litt før du flaker den opp med en gaffel.

Grovhakk 1 dl koriander, skjær 4 vårløk, 1 agurk, 1/2 rødløk og 2 gulrøtter i tynne strimler. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern.

Legg et ark rispapir i lunket vann i ca. 10 sekunder og la det renne litt av seg. Legg i litt laks, grønnsaker, koriander og litt hoisinsaus på rispapiret. Brett inn sidene og rull det stramt sammen. Gjenta til det er tomt for ingredienser.

Server vårrullene med kokte risnudler, ekstra hoisinsaus, sweet chilisaus og/eller peanøttsaus.

 

Sellerirotsuppe


Rens, skrell og del 600 g sellerirot i terninger. Finhakk en løk i og fres alt i 2 ss smør. Tilsett melk til det akkurat dekker og 3 ss grønnsaksfond. La det småkoke til grønnsakene er helt møre. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Tilsett mer melk, så suppa får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett en neve finhakket gressløk før servering.

  
Skjær 1 syrlig eple og 150 g bacon i små terninger. Sprøstek baconet i en stekepanne. Tilsett eplebitene mot slutten. Fordel suppen i dype tallerkener og topp med eple- og baconblandingen og pynt med gressløk.

 

Ny stol i kosekroken og pyntet med vårtoner i huset

Endelig vår. Terassen er ryddet for snø og kostet etter alle kunstens regner.

Jeg har vært på Kalma og kjøpt ny stol til kosekroken. Puta og duken er fra Step In og den søte lille blomsterbuketten er laget på Interflora i Hokksund.

Alt sammen gir en deilig vårfølelse og det er bare å nyte tanken på at det blir varmere fremover.

Spisestuen har også fått vårpynt. Denne duken er også fra Step In og blomsten fra Interflora i Hokksund. Serviettene er fra Karjolen og lykten er kjøpt på en interiørbutikk på Gulskogen.

 

Enkel coleslaw


Bland 1/2 kopp majones, 2 ss sukker, 1,5 ss sitronsaft, 1 ss eddik, 1/2 ts pepper og 1/4 ts salt i en stor bolle til den er glatt. Tilsett reven gulrot og finsnittet kål (du får det ferdig i poser i matbutikken, om du vil ha det ekstra lettvint). La det stå og trekke litt før bruk.

 

Indisk kylling i form

Denne kyllingretten er en modifisert versjon av en oppskrift jeg fikk av en kollega. Den kan gjerne serveres med en frisk salat.

5 poteter i skiver og 2 løk i strimler legges i en smurt, ildfast form og stekes på 200 grader i 45 minutter.

Legg i 1 mango i terninger, 1 paprika i terninger og 3 kyllingfileter i strimler.

Bland sammen 1 boks creme fraishe, 2 ss mangochutney, 2 ss sweet chilisaus, 1 ts paprikapulver, 1 ts karri, 1/2 ts pepper og 1 knust buljongterning eller 1 ss kyllingfond. Hell blandingen over potet/kyllingblandingen, strø over 200 g ost og stek i ovnen på 180 grader i 45 minutter til.

Dryss over litt frisk koriander ved servering.

 

Kje på rotgrønnsaker

Kje smaker helt nydelig og jeg synes det er trist at det ikke er er tilgjengelig, men jeg anbefaler å spørre etter det på nærmeste Menybutikk. Jeg kjøper mitt ferdigmarinerte kje på Meny ved Lillesand. Det ligger i en deilig urte- og hvitløksmarinade fra slakter Eide. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke lammelår også.


Denne gangen vil jeg tilberede kjeet på en rotgrønnsaksseng. Nå om dagen får du ferdige pakker i grønnsaksdisken med div. rotgrønnsaker, så det er bare å fiske med seg en sånn.

Smører en stor langpanne, legg i skivet sopp og løk i strimler. Skrell og del 1/2 sellerirot, 2 persillerøtter, 1 hvitbete, 1 polkabete og 1 rødbete i terninger og fordel det utover langpanna.  Bland 4 ss lammefond med 2 dl vann, 3 ts pepper, 2 ts tørket timian og 4 fedd finhakket hvitløk og fordel utover blandingen. Legg på kjelårene og stek i ovnen på 180 grader i 3 timer.

Pynt med litt frisk timian og server med potetmos.

Indrefilet med båtpoteter, rosettkål og sherrysaus

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

 

Til sausen finhakkes 6 sjalottløk, som freses i 2 ss smør. Tilsett 1 fedd finhakket hvitløk, 1 laurbærblad, 3 ss sjalottløkfond (eller oksefond) og 3 dl søt sherry. Kok til det halve og tilsett 3 dl fløte.

  

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivomat.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Rosettkålen smørdampes i 2-3 minutter.

Kantarellduchesse

Denne potetvarianten med tørkede kantareller smaker fantastisk og passer spesielt godt til vilt eller storfe. Det er litt jobb, men det er virkelig verd det.

Legg 300 g tørkede kantarellene i vann, så de blir gjennommyke. Ta dem ut av vannet og finhakk dem med en kniv. Bitene må være bittesmå, for at du skal få sprøytet dem ut etterpå.

Kok/trekk 750 g mandelpoteter i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett 2 ss smør, 2 dl melk, 2 eggeplommer, 1/2 ts pepper og den finhakkede kantarellen. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.

 

Stekte, strimlede rotgrønnsaker

Stekte, strimlede rotgrønnsaker passer til både fisk og kjøttretter. Det har blitt ekstra lettvint å lage, siden du går kjøpt ferdige pakker med rødbetemiks i butikken for tiden. Den består av revne rødbeter, gulrot og pastinakk. Om du ikke får tak i denne miksen, kan du fint skrelle og rive dem selv.

Jeg smelter smør i en ildfast form, legger i grønnsakene, krydrer med salt og pepper og lar dem steke på 200 grader i 20 minutter. Smaker nydelig.