Måkeskitt eller vepsebol

3 eggehviter

2 ts vaniljesukker

200 g sukker

200 g kokesjokolade

200 g mandler

Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt. Vend inn mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen.

Bruk to teskjeer og sett små topper på en bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.

Oppbevares i kakeboks med matpapir mellom lagene.

Pinnekjøtt med fantastisk god saus

For noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Sødmen i sausen, runder av saltsmaken i pinnekjøttet på en perfekt måte.

 

Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.

Kålrabistappen lager jeg mens pinnekjøttet koker:

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 øse pinnekjøttkraft

1 god klatt smør

1/2 ts malt muskatnøtt

Fløte

Pepper

Kok kålrot og gulrøtter møre i vann. Hell av vannet, mos det og tilsett 1 pinnekjøttkraft, smør, muskatnøtt og fløte til den er passe tykk. Smak til med pepper.

Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legger jeg det i langpanne, sammen med vossakorv og setter det i ovnen i ca. 30 minutter, så det får fin farge.

I mellomtiden koker jeg poteter  og lager den nydelige pinnekjøttsausen. Jeg koker opp 1 boks fløte og tilsetter pinnekjøttkraft, til jeg synes det er passe salt. Deretter tilsetter jeg sukker, til det smaker passe søtt. Jeg må ofte tilsette litt mer kraft, for at det skal bli passe salt igjen. Jeg smaker til med litt pepper og jevner med lys maizenajevner, til den får passe sauskonsistens.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Cannelloni

Cannelloni kan minne en del om lasagne, men man bruker de største pastarørene. Det smaker godt for både liten og stor.

4 store gulrøtter, skrelt og delt i bitte små terninger
2 løk, gjerne en rød og en vanlig kepaløk i bittesmå terninger
400 g karbonadedeig
1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)
1 ss finhakket hvitløk
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum.
2 laurbærblader
2 ss tomatpuré
2 terninger grønnsaksbuljong
Nykvernet pepper og salt.
3 dl fløte
1 ts muskatnøtt
200 g ost etter eget ønske, f.eks. parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

 

Start med å steke karbonadedeig og grønnsaker i olje. Rør ofte og la det kose seg til kjøttet får litt farge.
Tilsett så hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian, basilikum, laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, fløte, muskatnøtt og nykvernet pepper og salt.
Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok det i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker.
Når du synes sausen smaker godt og den har blitt tykk og fin, setter du pastarørene rett opp og ned, tett i tett i en form og fordeler sausen over, så den renner ned i rørene. Når du har fylt rørene, legger du dem ned i formen, tett i tett. Hell ev. rester av sausen over og dryss godt med ost over.

 

 

Stekes i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Om den begynner å bli for mørk på toppen, kan du legge over litt aluminiumsfolie. Serveres med f.eks. en god salat.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus

Dette er mammas kalkunrett. Den smaker veldig god og det geniale, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele.

1 kalkunbryst

1 boks rømme

Melk til det akkurat dekker kalkunen

50 g brunost

1 kyllingbuljongterning

3  ss tyttebærsyltetøy

Maisenna

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.

Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost, kyllingbuljongterning og  tyttebærsyltetøy. Kok brystet ferdig i sausen. Ta opp og del i skiver. Jevn sausen med maisenna.

Oppskriften på mammas waldorfsalat finner du her

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Laks teriyaki – en kjapp, velsmakende japansk rett

Laks teryiaki er en kjapp, velsmakende rett, som er populær hjemme hos oss. Fisken kan erstattes av annen fisk, eller kylling eller annet kjøtt, men jeg anbefaler på det varmeste å prøve den med laks.

2 strimlede løk

1 pakke skivet sopp (helst shiitake)

3 dl teriyakisaus

1 sitron, kun saften

2 ss flytende honning

6 finhakkede hvitløksfedd

4 ss sweet chilisaus

2 ss soyasaus

600 g laksefilet i terninger

2 strimlede paprika, gjerne forskjellige farger

Fres løk og sopp i en wok eller stor stekepanne med litt nøytral olje. Tilsett teriyakisaus, sitronsaft, honning, hvitløk, sweet chilisaus og soyasaus. La det koke i noen minutter. Legg i laksefilet, og paprika,  sett på lokket og la det putre til laksen er gjennomkokt. NB! Ikke rør etter at fisken er lagt i, for den går fort i stykker.

1 pk risnudler tilberedes etter anvisningen på pakka.

Legg nudlene på tallerken og hell laksesausen over. Pyntes med litt koriander og sesamfrø.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

 

 

Pistasjis

Pistasjis er nok favorittisen min. Den er ekstra god når du har laget den selv 🤩

150 g pistasjkjerner

50 g sukker

1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

100 g sukker

Knus pistasjkjerner i en blender med 50 g sukker. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med pistasjkjernene og vaniljestangen inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter. Pisk eggeplommer og 100 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Kjør blandingen en ekstra gang med stavmikser, sil den over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig.

 

Her har jeg servert isen med fransk vaniljemakron og en en coulis av bringebær og blåbær, som jeg har kjørt sammen med en stavmikser, silt og smakt til med melis.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Pastinakkpuré

Pastinakkpuré er enkelt å lage og smaker godt til både okse, kylling, svin og vilt.

Pastinakken skrelles, deles i terninger og legges i en kjele. Hell i fløte til det nesten dekker og la det koke på svak varme, sammen med litt finhakket hvitløk, til pastinakken er mør. Kjør den til en jevn masse med stavmikser eller i en blender. Tilsett en klatt smør og smak til med salt og pepper.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Cappuccinobiscotti

Disse deilige, italienske kjeksene passer godt både som sprøtt tilbehør til dessert og som en liten godbit til kaffen.

100 g smør

2 dl supper

3 egg

3 ss kokt espresso

150 g kokesjokolade, grovhakket

1 dl hasselnøtter, grovhakket

350 g hvetemel

50 g kakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett og ett mens du fortsetter å vispe. Rør inn resten av ingrediensene. Rull to tykke pølser, som legges på en stekeplate med bakepapir. Klem dem litt flate og stek dem på 180 grader i 20 min. Avkjøl i 10 min. før du skjærer dem i skrå skiver, ca 1,5 cm brede. Legg dem opp ned på en rist og stek videre i 10 min. Skru av varmen og la kakene ligge i ovnen i 10 min. til. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

 

Pickles

Farmoren min lagde fantastisk pickles. Jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes, men prøver meg stadig frem for å finne den perfekte oppskriften. Denne er min favoritt til nå. Pickles smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen.

Fersk sylteagurk

Gulrøtter, skrelt og skjært i tynne skiver

Blomkål, delt i små buketter

Bønner, renset og delt i 3

Frosne erter

Hvitbeter, gulbeter eller polkabeter, delt i terninger

1 dl eddik

2 dl sukker

3 dl vann

1 ss hel pepper

1 ss sennepsfrø

3 laurbærblader

1 neve krondill

Dag 1: Kok saltlake av 1 ltr. vann og 100 g salt. Avkjøl den, prikk agurkene med en gaffel og legg dem i laken. Den skal ligge i ett døgn, før den tas opp og tørkes av.

Kok opp eddik, sukker, salt, pepper, sennepsfrø og vann, rør innimellom. Legg alle grønnsakene, krondill og laurbærblader lagvis i et norgesglass, eller krukke. Hell den kokende laken over grønnsakene og la det avkjøle seg til romtemperatur. Sett på lokk og oppbevar i kjøleskap i minst 2 døgn før servering.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Ritas potetklubb med duppe

Jeg har vokst opp med mormors potetklubb og synes det smaker nydelig. Etter jeg ble voksen, var jeg så heldig å få ei venninne fra Nord-Trøndelag, som introduserte meg for duppe, som er en saus med brunost, som passer perfekt til klubben og det salte flesket. Denne oppskriften er laget etter ca.mål, for melmengden må tilpasses potetene. Det må være mulig å forme baller, som ikke skal gå i stykker i kokingen, men samtidig vil vi ikke ha “sprettballer” heller. Du får 14 – 16 klubb av denne oppskriften.

 

20 store poteter

3 dl hvetemel

3 dl byggmel

4 ts salt

Mal potetene i kjøttkverna. Press ut overflødig vann og rør inn salt og mel.

Kok opp en stor kjele med vann. Form potetmassen til boller med handa og ei skje og legg dem forsiktig i kjelen. La dem småkoke i ca 1 time.

Serveres med stekt flesk og stekefettet, dersom du er fra mine hjemtrakter, eller med duppe til.

Duppe: 

4 ss brunost

3 ss sukker

2 ss hvetemel

3 dl melk

salt

Alt blandes og kokes opp.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB