Sjokoladeterrin

Sjokoladeterrin kan minne om sjokoladepudding. Den er mektig, så en liten bit er nok per person.

200 g kokesjokolade

1 dl kremfløte

3 egg

30 g sukker

Litt salt

80 g smør

30 g sukker

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett fløten. Pisk sammen eggene og tilsett sukker. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett salt, smeltet smør og mel og bland godt. Hell over i en brødform, som er dekket med bakepapir. Sett formen i ovnen i vannbad på 160 grader i 30 minutter.

Avkjøl til dagen etter. Pyntes med f.eks. coulis og friske bær.

Chimichurri – en litt annen variant

Her har jeg brukt chimichurri over grillet indrefilet av kalv, men den passer fint til alle typer stekt eller grillet kjøtt.

3 ss hvit balsamicoeddik (Olivenlunden 1830)

3 ss god olivenolje

4 fedd hvitløk

½ rødløk

1 fersk rød chilli

1 neve fersk kruspersille

1 neve fersk koriander

1 ss fersk oregano

Saften av ½ lime

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la den hvile i romtemperatur til den skal helles over kjøttet

 

Helstekt kylling med italiensk vri

Jeg ble inspirert til å lage denne retten en gang vi var i leiligeten i Spania, av alle ting. Den er enkel å lage, siden alt legges i samme form, som enkelt settes på bordet ved servering. Denne oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på kyllingen.

1 kylling

Persillekvister

1 sitron i store terninger

8-10 poteter i tynne skiver

1 pk skivet sopp

4 strimlede løk

4 store gulrøtter i tynne skiver

1 pastinakk eller sellerirot i terninger

2 dl kyllingkraft, eller vann + fond

1 dl hvitvin

4 finhakkede hvitløk

2 laurbærblader

Salt og pepper

1 glass kapers

1 neve finhakket bladpersille

1 sitron i halve båter

Legg poteter, gulrøtter, sellerirot og løk i en stor ildfast form, smurt med litt olje. Bland hvitvin og kylingkraft med krydderet og hell det over. Sett i ovnen på 200 grader i ca 1 time.

Fyll kyllingen med sitronterninger og persillekvister (dette skal ikke spises). Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og gi den et dryss med salt og pepper.

Stekes i 30 minutter, før kyllingen snus og stekes videre i 30 minutter til. Bruk en øse og hell over kraft ca. hvert 15. minutt.

Sjekk med en spiss kniv inn i låret på kyllingen. Dersom kraften som kommer ut er rosa, må retten få noen minutter til i ovnen, til kraften er blank. Dryss over litt finhakket persille før servering. Del opp kyllingen og server den sammen med grønnsakene og den deilige kraften.

 

Rekecocktail med sting

Dette er en liten vri på en gammel slager. Den smaker best med ferske reker, men om du ikke har tilgang på det, kan du bruke frosne, eller til nød, fra lake, men da ville jeg skylt dem i kaldt vann og tørket av dem, før bruk.

1 pose majones

1 ss ketchup

1 ss grov sennep

1 ss worcestersaus

1 ss cognac

300 g pillede reker

Smak til med pepper og litt cajennepepper

Bland alt sammen.

1/2 agurk i små terninger

1/2 paprika i små terninger

Litt isbergsalat

Legg isbergsalat i bunnen på porsjonsformer, legg rekesalaten oppa. Legg tilslutt agurk, paprika og pynt med en persilledusk.

Serveres med noe med crunsj, f.eks. kjeks.

Krabber

Jeg vokste opp med en far som alltid spiste alt og lærte oss at alt skulle smakes på. Siden jeg har vokst opp i innlandet, hadde vi ikke tilgang på ferske krabber og jeg lærte å spise både blåskjell og krabbe fra boks, på brødskiva, med majones på. Det gledelige sjokket ble stort, da jeg endelig fikk smake disse fantastiske delikatessene fra havet som ferske.

Jeg husker spesielt godt en gang vi var ute i båt og store, flotte krabber, krabbet opp på land, så vi bare kunne plukke dem med oss, hive dem i kjelen, rense  og spise.

Levende krabbe må kokes i rikelig med vann og salt, om lag 50 gram per liter.

Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, la vannet koke opp mellom hver krabbe, så de dør fort. Krabbene skal trekke i 15-25 minutter og er klare når de små klørne lett kan trekkes av.

Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling. Før den spise fjernes paven (krabbens magesekk) og gjellene. Vi deler dem som du kan se på bildene, med skallet, klørne og fotstø for seg.

Vi serverer krabbene med loff, smør, eddik, pepper og majones.

Kokt krabbe bør spises nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Den bør ikke oppbevares lenger enn 1 døgn før den enten spises eller fryses.

 

Snickersbrownies

Denne kaken bruker jeg gjerne som dessert. Den er svært mektig, og smaker helt nydelig. Om du har glutenallergi, kan du erstatte hvetemelet med glutenfri fin kakemiks.

Brownie

90 g mørk sjokolade

100 g hvit sjokolade

100 g smør

4,5 ss kakao

2 egg

2 ½ dl sukker

2 dl hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

2 ss kakao

Hakk sjokoladen i biter og smelt med smør på lav varme under omrøring. Sett til side og avkjøl noe.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett kakao, mel, vaniljeekstrakt, vaniljesukker, bakepulver, kakao og sjokoladeblandingen og pisk til en glatt røre.

Kle en rund, ildfast form med bakepapir. Hell røren i formen og stek i 25 minutter på 175 grader. Avkjøl helt.

Marsmallowfyll

150 g marshmallows

1 ss sirup

1 dl peanøttsmør

2 dl salte peanøtter

Smelt marshmallows i en glassbolle i mikrobølgeovn på full varme i 2 minutter. Rør inn sirup og peanøttsmør med en slikkepott og spre fluffen utover brownie-kaken. Dryss peanøtter over.

Karamell

2 dl sukker

1 dl vann

1 ss smør

1 dl fløte

Smelt sukker med vann til karamell i en liten gryte. Ikke rør i sukkeret før det er smeltet og begynner å boble og har fått en gyllen karamellfarge. Dra gryten av varmen. Pass på så du ikke brenner deg! Vent et minutt eller 2 før du rører inn smør og fløte. Avkjøl til romtemperatur og hell karamellen over peanøttene. Sett kaken i kjøleskapet så karamellen stivner.

Topping

300 g hvit eller lys kokesjokolade

Del kokesjokolade i biter og smelt over vannbad: Ha litt vann i en kjele, kok opp og hold en glass- eller metallbolle over. Bunnen må ikke treffe vannet. Smelt sjokoladen under omrøring. Pass på at det ikke blir for varmt eller at det kommer vann i sjokoladen for da korner den seg.

Hell smeltet sjokolade over karamellen og sett kaken til avkjøling i kjøleskapet. Del i stykker med en skarp, varm kniv og server.

Grillspyd med potetmos

Del kylliing i terninger, eller strimler. Legg dem i en god marinade over natten. Denne marinaden er laget av olivenolje, hvitløk, rødvin og BBQ-saus.Tre dem på spyd, med f.eks. paprika, maiskolber, delt i tommetykke skiver og løk. Grilles til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig. Det er enkelt å sjekke med en spiss kniv. Saften som kommer ut skal være klar. Serveres med potetmos, som du finner oppskriften på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

Karamellsaus

300 g sukker

3 ss vann

3 dl kremfløte

125 g smør i terninger

0,5 ts maldonsalt

Hell sukker og vann i en gryte. La blandingen koke uten å røre. Blandingen vil først tørke inn etter hvert som vannet fordamper. Deretter vil sukkeret smelte og bli flytende og lysebrunt. Det tar 10 -15 min.

Tilsett smøret og rør så smøret smelter. Ta gryten av platen.

Kok opp fløten i en kjele og hell den litt etter litt over karamellen. Karamellen vil begynne å fosskoke, så hell i fløten litt av gangen. Rør mens karamellen småkoker i 5 min. Tilsett salt, ta gryten av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.

Bringebærcoulis

Bringebærcoulis er en deilig bringebærsaus, som passer til mange desserter, som f.eks. iskrem, panna cotta og mandelkjernepudding. Det er lett å lage og kan gjerne fryses.

 

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

500 g bringebær

Noen dråper limesaft

Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Kjør bringebærene i noen sekunder med stavmikseren og bland inn sukkerlaken. Hell blandingen gjennom en sil og smak til med limesaft.

Urtesaus til grillmat

Denne kalde sausen smaker nydelig til grillmat ii sommervarmen. Den passer både til kjøtt, skalldyr og fisk og kan gjerne lages dagen i forveien om du skal ha gjester.

1 boks creme fraiche

1 pose majones

2 ss sennep med pepperrot

1 neve finhakket persille

1 neve finhakket mynte

1 ts pepper

2 ts Sweet Baby Ray?s Hickory & Brown sugar sauce

Alt røres sammen og settes kaldt til den skal brukes.