En helt fantastisk pasta bolognese

Denne bolognesen smaker helt fantastisk. Noe av hemmeligheten er den lange koketiden, som gjør at sausen får en naturlig sødme.

Varm 3 ss olivenolje på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres 100 g bacon i terninger, til det begynner å bli sprøtt. Tilsett 2 finhakkede løk og 2 finhakkede hvitløksfedd og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett 2 gulrøtter i terninger, 4 laurbærblad, 2 stjerneanis, 2 stilker frisk timian og 2 ss tørket oregano.

Brun 600 g karbonadedeig i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.

Tilsett 1 flaske hakkede tomater (helst Mutti) eller 2 bokser. Tilsett 3 dl kalve- eller oksekraft, 2 dl rødvin og la det småkoke under lokk i hvert fall en time, gjerne enda lenger! Smak til med salt og pepper.

Serveres med nykokt pasta og kanskje et dryss nyrevet parmesan. Pynt med friske basilikum blader og server.

 

Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål

Denne retten synes jeg er helt fantastisk. Mye kan også gjøres nesten klart i forveien, så den er fin å servere til gjester.

Start med kirsebærene. Jeg har tatt ut stenene av kirsebærene, lagt dem i et rent syltetøyglass og helt på portvin, så det dekker bærene. De får stå i 2-3 dager og marinere. Portvinen bruker jeg deretter i sausen.

Sausen:

6 sjalottløk

1 ss brunt sukker

3 dl portvin

1 dl rødvin

2 dl viltkraft eller fond og vann

4 ss smør

Salt og pepper

Finhakk og brun sjalottløken. Tilsett brunt sukker og la det karamellisere seg. Tilsett portvin og rødvin og la det koke inn til halvparten. Tilsett viltkraft, kok opp og tilsett smøret. Smak til med salt og pepper og om det trengs mer sødme. Tilsett i tilfelle litt mer brunt sukker.

Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa.

Soppduchessen finner du oppskrift på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1489470045_kantarell_duchesse.html

Rosettkålen smørdampes (som det står på pakken).

Legg rosettkålen (ev. rosenkål) i bunnen, Skjær reinsdyrfileten i skiver og legg den på. Legg soppduchessen på kjøttet. Hell sausen rundt, dander med kirsebærene og en kvast med urter. Jeg har brukt kjørvel.

Lasagnen til mannen i huset

Vi er glade i lasagne hos oss og vi har flere oppskrifter hver, som vi varierer med. Dette er den ene oppskriften til mannen i huset.


Kjøttsaus: 600 g karbonadedeig og 150 g bacon i terninger brunes i olje. Tilsett 2 finhakkede løk og 2 fedd finhakket hvitløk. La det surre i noen minutter. Tilsett 1 flaske finhakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, 1 ss sukker, 2 laurbærblader, 2 kanelbark, 2 ts tørket basilikum, 2 ts tørket oregano, 1 ts salt og 1 ts pepper. La det småkoke i 1 time.

Hvit saus: Smelt 2 ss smør i en kjele. Rør inn1 ts muskatt, 2 ss hvetemel og 5 dl melk. Kok opp og tilsett 1 neve reven parmesan.

Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med lasagneplater i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter.

Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.

 

Luksusterteskjell

Terteskjell kan smake godt som forrett eller som en lunsjrett. Her har jeg laget en litt mer lukseriøs variant, som kan være morsommere å servere.


Lag hvit saus av 2 ss smør, 2 ts karri, 2 ss mel og 4 dl melk. Smak til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett laksefilet i terninger og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt gressløk og ferske reker. Varm terteskjellene i ovnen i noen minutter, før du fyller dem med fiskeblandingen. Jeg har toppet dem med reker, ørretrogn, reddikspirer og en skive lime.

Elgboller med ramsløk

Kjøttdeig av elg kan brukes til mye. Her har jeg laget en variant, som kan smake godt som en smårett til f.eks. koldtbord. Om du kun skal servere dette alene, med f.eks potetmos, er denne porsjonen passe til 4 personer.

3 skiver brød uten skorpe legges i vann.  

Elt sammen 0,5 kg kjøttdeig av elg med 2 sammenpiskede egg, det bløyta brødet, 2 ts knust ramsløk (det norske svaret på hvitløk), 2 ss finhakket persille, 1/2 finhakket løk, 1 ts finhakket timian, 1/2 ts salt og 1 ts pepper.

Form deigen til kjøttboller. Du kan bestemme selv hvor store kjøttboller du vil ha, men jeg lager 24 – 30 av denne deigen.

Jeg lager alltid en kjøttbolle, som jeg steker og smaker på om jeg må tilsette mer krydder, før jeg former resten og steker.

Stek dem i en blanding av 1 ss smør og 1 ss olje til de er gylne og har god stekeskorpe.

Hjemmelaget rekesalat

Når vi har spist ferske reker, blir det ofte litt rester. Disse restene pleier jeg enten å skrelle og fryse, for å bruke til fiskesuppe senere, eller lage for eksempel rekesalat, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt. Det morsomme med den du lager selv, er jo at den faktisk inneholder reker og ikke bare noen til pynt på toppen.

Bland 4 dl ferdig rensede reker med 1 pose majones, 1 ts dijonsennep og litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille). Smak til med sitronsaft og pepper.

Thaiwok med kylling

Det kjekke med wokretter, er at de er raske å lage. Denne thaivarianten smaker deilig. Du kan justere styrken med mer chili, om du liker det litt hot.

Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek 4 kyllingfileter i strimler til de begynner å få en gyllen farge. Tilsett 1 løk i strimler, 2 finhakkede hvitløk, 1 finhakket chili, 3 finstrimlede vårløk og 1 ss revet ingefær. Hell på 1 boks kokoskrem og 2 dl kyllingbuljong. Kok opp, og tilsett 2 ss fishsaus og saften av 1 lime. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server med ris.

Lammeskank på gresk vis

Lammeskank smaker nydelig, men trenger lang tid i ovnen, slik at den blir mør og fin. Denne greske varianten er en av mine skankefavoritter. Den gjør seg nesten selv, så snart den er i ovnen.


Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 3 finhakkede hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergin i terninger, 1 squash i terninger og 500  mandelpoteter, delt i fire . Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over 1 glass marinert fetaost i terninger. Krydre skankene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i 2-3 timer til. Det er klart, når potetene er gjennomkokte og lammet slipper benet.

Pynt med litt frisk oregano.

Stekt torsk med barolosaus, sprøstekt bacon og annapoteter

Barolo er en fantastisk vin og med en hel flaske av den, er det lett å forstå at sausen blir god. Finhakk 1 løk og fres den i litt smør, sammen med 6 brune sukkerbiter. Når blandingen har blitt som sirup, tilsettes 1 flaske barolo. Tilsett 2 ss oksefond, 1 ss worshestersaus og kok inn til 1/3 av opprinnelig mengde. Smak til med salt og pepper.

Torsken saltes og pepres, før den legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til den er klar.

Serveres med gode grønnsaker og annapoteter.

Du finner oppskrift på annapoteter her:

http://aperitivomat.blogg.no/1488701903_annapoteter.html

 

 

Kyllingruller med deilig fyll

Kyllingfilet smaker godt, og denne varianten blir saftig og god, med sin deilige fyll.

Start med å banke kyllingfileten flat mellom to biter plastfolie. Strø på salt, pepper, litt tørket chili, estragon og reven ost (jeg har brukt en blanding av mozzarella og cheddar).
 

Rull sammen og rull baconskiver rundt. Stekes på grill eller i stekepanna, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.

Serveres med for eksempel estragonsaus, båtpoteter og stekte strimlede rotgrønnsaker.

Sausen består av 2 finhakkede løk som er brunet godt i smør, før du tilsetter 1/2 ltr fløte, 4 ss kyllingfond, masse frisk estragon (du kan gjerne bruke 2 ss tørket), 1 ss karamellsaus fra flaske, 2 laurbærblad og pepper. La det koke til det tykner av seg selv, før du smaker til med salt og kanskje mer pepper.

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivomat.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Oppskrift på stekte, strimlede rotgrønnsaker finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1489469491_stekte_strimlede_rotgrnnsaker.html