Akevittsild

Jeg tror alle liker sild, det gjelder bare å finne den rette sildevarianten. Akevittsild er godt, selv om du ikke liker akevitt også og den er nok faren min sin favorittsild.

Akevittsild

4 kryddersildfileter i passe biter

1 rødløk i tynne ringer

3 ss rapsolje

1 ss sherry

4 ss akevitt

1 ss sukker

Legg sild og løk lagvis i et glass. Rør sammen olje, sherry, sukker og akevitt og hell laken over silden. La blandingen trekke i kjøleskapet over natten. Holdbar i minimum 2 uker i kjøleskapet.

 

Advent er lilla

Jeg er et skikkelig julemenneske, og en viktig del av juleforberedelsene er adventspyntingen.

Vinflasken har jeg pyntet med kuler og sløfebånd som jeg har spart på fra tidligere blomsterdekorasjoner etc.  Lysene er fra Lene Bjerre.

Brikkene er fra Black Design og blomsterdekorasjonen fra den lokale Interflorabutikken min.

De vakre juletrærne og de søte julegrisene, har jeg kjøpt på Karjolen.

Jeg kjøper alltid azalea til advent. Selv om de krever litt stell for at de ikke skal drysse, synes jeg det er verdt jobben. De blir bare vakrere for hver dag frem mot jul.

 

For mer advent, trykk her og her

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt

Lemoncurd er en deilig engelsk sitronkrem, som kan brukes på uendelig mange måter, f.eks. i kaker og gjærbakst. Jeg kjenner til og med noen som bruker den på brødskiva. Den holder seg lenge i kjøleskapet.

 

Til denne desserten brukes friske bær, f.eks. jordbær, bringebær og blåbær.

Lemoncurden finner du oppskrift på her:

https://aperitivomat.blogg.no/lemon-curd-sitronkrem.html

Server sjokoladefylte kjeks. Mine har jeg kjøpt på meny.

Hummersuppe med laks

 

1 løk, finhakket

2 gulrøtter i små terninger

1 persillerot i små terninger

1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side.

1 purre i små terninger

2 dl tørr hvitvin

3 dl fløte

3 dl melk

4 ss hummerfond (eller mer)

Pepper

300 g laks i terninger

1 potte dill, finhakket

1 pk bladpersille, finhakket

Noen pillede, ferske reker

 

Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte, melk og hummerfond. La det koke i 10 min. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett fisken i terninger og la det trekke i 5 minutter. Tilsett reker, dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.

NB! Rekene må ikke koke.

Rødkål

Rødkål smaker godt til julemat, men er også utmerket tilbehør til f.eks. Kjøttkaker, and, kalkun eller gås. Denne spesielle varianten, med deilig krydder, er min favoritt. Dersom du ikke har tilgang på ribbefett, kan du bruke andefett eller smør.

1 rødkål, finstrimlet

3 røde epler, skrelt og skåret i terninger

5 dl rødvin

2 dl rødvinseddik

4 dl appelsinjuice

1 dl solbærsaft

2 dl rosiner

2 dl tørkede fiken i små terninger

1 stjerneanis

4 nellik

1 ts allehånde

1 stk kanelstang

1 løk

100 g ribbefett

5 dl møljekraft eller vann og kyllingfond

Salt

1 dl demerasukker

Pepper

Legg kål, eple, rosiner, fiken, vin, eddik, juice og krydder i en bolle til marinering. La det ligge i minimum en time, men helst over natten.

Fres finhakket løk i ribbefett, tilsett rødkålblandingen og kraften. La det småkoke til kålen er ferdig kokt, ca 2 timer. Smak til med salt, pepper og sukker.

 

Følg med på Facebook

Piña Coladadessert

Om du liker Piña Colada er denne desserten perfekt for deg. Den er også kjapp og enkel å lage. Oppskriften er passe til 4 personer.

4 skiver ananas i biter

2 bananer i skiver

2 dl kokosflak

2 dl kokoskrem

2 ss rom ev. noen dråper romessens

2 ss honning (ev. sukker)

Fordel bananer og ananas i porsjonsformer. Bland sammen kokoskrem, rom og honning. Smak til at det er passe søtt. Fordel blandingen over frukten. Pynt med kokosflak.

Amok trei – fiskepakker med kokos fra Kambodsja

Denne fiskeretten fra Kambodsja vil garantert imponere gjestene dine. Du får kjøpt bananblader i mange asiatiske butikker.

1 fedd hvitløk

1 rødløk

5 cm fersk galangal

2 ss sitrongress

1/2 ts malt gurkemeie

1 ts malt paprika

2 ss fishsauce

1 ss sukker

1/2 ts salt

400 g kokosnøttmelk

450 g hvit fiskefilet, jeg har brukt flyndre

4 – 8 bananblader

Kjør hvitløk, løk, galangal, sitrongress, gurkemeie, paprika, fishsauce og sukker i en blender eller bruk stavmikser til det er finknust.

Tilsett kokosmelken og kjør videre, til alt er blandet.

Hell blandingen over i en kjele og la det småkoke under omrøring i ca 10 min. til det tykner.

Kutt bananbladene i hvadratiske biter på ca. 20 cm hver vei og legg i porsjonsformer. Legg fisken på bladene, og hell halvparten av den varme kokosnøttsausen over. Sett resteren av sausen til side så lenge. Brett bladene rundt fisken, så det blir tette pakker. Damp pakkene på 200 grader, over vannbad i ovnen, i ca 1 time.

Server med ris og resten av sausen.

 

Peppersmør

Peppersmør er godt til mange slags retter, f.eks. grillmat, biff og bakt potet. Du får kjøpt syltet pepper i velassorterte matforretninger.

100 g smør

1 ss syltet rosèpepper

1 ss syltet grønn pepper

1 ss finhakket gressløk

1 ss hvitløk fra tube

Alt blandes, rulles i plastfolie og legges kaldt til det skal brukes.

Kanelsnurrer med epler

Kanelboller smaker så godt at de har fått sin egen dag. Denne varianten har fått epler i tillegg, noe som smaker friskt og godt til alt det søte.

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Fyll:

100 g smør – romtemperert

1 dl sukker

3 ss kanel

4 store epler, skrelt og delt i terninger

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, legg på epler, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.

Steam buns – Gua bao

Steam buns eller gua bao kommer opprinnelig fra Kina, men brukes over store deler av østen og fylles gjerne med langtidsstekt kjøtt.

60 g smør

2,5 dl melk

2 ts tørrgjær

60 g sukker

450 g mel

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Hell smør, melk, sukker og gjær i en bolle eller i kjøkkenmaskinen og rør til gjær og sukker er oppløst. Rør inn mel, bakepulver og salt og elt godt sammen til du har en glatt og jevn deig. Legg deigen over i en bolle som er smurt med litt rapsolje. Dekk med plastfolie og la det heve i minimum 2 timer.

Elt deigen på nytt, del den i 16 like store deler, som rulles ut til små boller. Dekk bollene med plastfolie, og la dem heve i 1 time til.

Klipp ut 16 ark på 10 x 10 cm, av bakepapir.

 

Kjevle bollene ut til avlange emner, smør litt olje på den ene siden og legg den ene halvdelen over den andre. Legg dem over på en bit med bakepapir og dekk med plastfolie. La dem heve i 30 minutter.

Bruk en dampkjele, bambuskoker eller fiskekjele. Kok opp vann i bunnen av kjelen (vannet skal ikke nå opp til risten). Legg bunsene på rista, legg på lokk og damp dem i ca. 4 minutter, eller til de har blåst seg opp og er gjennombakte. Løft bunsene over på et fat og dekk til med et fuktig oppvaskhåndkle så de holder seg varme til servering. Når alle bunsene er klare, kan de oppbevares i oppvaskhåndkledet i dampkjelen til de skal brukes.