Nyttårsbord

Jeg liker godt å dekke bord og jeg bruker litt ekstra energi på det når det er til spesielle anledninger. Når jeg pynter nyttårsbordet liker jeg å få det til å bli litt ekstra overdådig. Denne gangen har jeg brukt svart og gull.

Duken er bare stoff i metervare, som jeg nesten ikke betalte noe for på Jysk.  Serviettene er kjøpt i en lokal interiørbutikk. Serviset i svart og gull er et gammelt Egersundservise, som jeg har arvet av mine besteforeldre. Bestikket kommer fra Cellbes.

Jeg ba den lokale Interflorabutikken min putte litt sort og gull i blomsterdekorasjonen min.

Gullpynten på bordet er julepynt, som jeg sparer på fra år til år.

Når bordet er ferdig dekket og jeg har kontroll på maten, setter vi oss litt ned, nyter utsikten og tar et glass vin før gjestene kommer.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Pinnekjøtt med en fantastisk god saus

For noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Sødmen i sausen, runder av saltsmaken i pinnekjøttet på en perfekt måte.

 

Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.

Kålrabistappen lager jeg mens pinnekjøttet koker:

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 øse pinnekjøttkraft

1 god klatt smør

1/2 ts malt muskatnøtt

Fløte

Pepper

Kok kålrot og gulrøtter møre i vann. Hell av vannet, mos det og tilsett 1 pinnekjøttkraft, smør, muskatnøtt og fløte til den er passe tykk. Smak til med pepper.

Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legger jeg det i langpanne, sammen med vossakorv og setter det i ovnen i ca. 30 minutter, så det får fin farge.

I mellomtiden koker jeg poteter og lager den nydelige pinnekjøttsausen. Jeg koker opp 1 boks fløte og tilsetter pinnekjøttkraft, til jeg synes det er passe salt. Deretter tilsetter jeg sukker, til det smaker passe søtt. Jeg må ofte tilsette litt mer kraft, for at det skal bli passe salt igjen. Jeg smaker til med litt pepper og jevner med lys maizenajevner, til den får passe sauskonsistens.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalkunbryst i fløtesaus

Kalkunbryst i fløtesaus lager seg nesten selv.

1 kalkunbryst

3 løk i strimler

2 pk skivet sopp, f.eks. sjampinjong og aromasopp

Fløte så det dekker kjøttet

Soyasaus

1 ss paprikakrydder

5 ss kyllingfond

Maisennajevner

Brun kalkunbrystet i smør, på alle kanter. Legg til side. Brun soppen i samme smør. Legg tilbake kalkunen, tilsett løk, paprikakrydder og hell på fløte så det dekker. Tilsett fond. La det koke i ca 1 – 1,5 time, avhengig av størrelsen på brystet. Smak til med soyasaus, salt og pepper.

Serveres med valgfrie poteter og grønnsaker.  Her har jeg brukt blomkål og ovnsbakte poteter, som du finner oppskrift på her

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Nyttårsaften i hvitt og sølv

Jeg koser meg skikkelig når jeg pynter til nyttårsselskap. Jeg liker godt å pynte med hvitt og sølv, denne dagen og sier i fra om dette på den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen har jeg også levert en vakker, gammel pressglassbolle på stett, som de har laget dekorasjonen min i.

For at bordet skal skinne, sender jeg alle glassene, som er fra Hadeland, en tur i oppvaskmaskinen og pusser sølvtøyet.

Jeg har brukt to slag servietter, en stor i sølvfarge og en mindre med en krans, som tar igjen sølvet. Løperne er fra Black Design. Når bordet er pyntet, velkomstdrikken er klar og maten står og putrer, kan gjestene bare komme.

Velkommen og godt nyttår!

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

 

Cabaret

Cabaret er en av barndommens festretter. Den sto alltid på koldtbordet og jeg synes den fortsatt smaker godt, med hjemmelaget tartarsaus (remulade). Det fine med cabaret, er at den gjerne kan lages dagen i forveien, så du er sikker på at den stivner. Du kan bruke hva du vil i cabareten, men her er mitt tips.

1 pose aspikpulver

3 egg

1 liten potte dill

1 boks asparges

1/2 fiskepudding i terninger

1/2 pose amerikansk blanding, gjerne frossen så cabareten stivner raskere.

1 pose argentinske kjempereker – eller vanlige reker (ferske, frosne, lake)

1 pk crabsticks

1 liten boks krepsehaler

Bruk en egnet form eller bolle. Jeg har en ringform, som jeg synes blir fin, siden da kan jeg sette bollen med tartarsausen i midten. Lag aspik etter anvisning på pakken. Mens den står til avkjøling i romtemperatur kokes eggene, som skrelles og deles med eggedeler når de er kalde. Husk at det du legger nederst i formen, blir det mest synlige når du hvelver cabareten, så derfor legger jeg alltid i litt urter først. Når du har fylt opp formen med alle godsakene, helles aspiken over og det hele settes kaldt til neste dag. Før servering dyppes formen i noen sekunder i varmt vann og hvelves over på fat. Du finner oppskrift på en lettvint og god tartarsaus (remulade) her.

Du kan også lage cabaret i porsjonsformer og servere som forrett. Stikk ut loffeskiver med en porsjonsform, som passer perfekt under cabareten.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Dronning Maudfromasj

Dronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom du vil hvelve fromasjen over på fat før servering, går det fint, men den ser også imponerende ut, dersom du bruker glassbolle/prosjonsformer, slik at sjokoladelagene blir synlige.

5 eggeplommer

5 dl fløte

5 ss sukker

3/4 dl portvin

5 plater gelatin

100 g kokesjokolade

Pisk eggedosis av eggeplommer. Pisk krem av fløte og sukker. Bland sammen krem, eggedosis og portvin.

Legg gelatinen i kaldt vann. Klem ut vannet og rør dem ut i bittelitt kokende vann. Bland gelatinen inn i fromasjen.

Riv kokesjokoladen. Legg halvstiv fromasj og reven sjokolade lagvis i bolle eller porsjonsformer, avslutt med reven sjokolade.

Settes kjølig i noen timer, så den stivner.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

 

Nyttårsaften – hva skal jeg servere?

Jeg får mange spørsmål om forslag til meny til nyttårsaften, så jeg legger ut noen fristende og varierte forslag:

Til forrett:

Salma med smak av Østen. Oppskriften finner du her.

 

eller røykelaks med skagensalat, som jeg også synes passer godt om du skal servere pinnekjøtt. Du finner oppskriften her.

 

Dillpannacotta med ørret, rogn og reker smaker godt og kan lages klart i forveien. Oppskriften finner du her.

 

Gratinert hummer er et nydelig alternativ, som helt garantert faller i smak. Trykk her, for å se oppskriften.

 

Om du har lyst på suppe til forrett, er denne et nydelig alternativ.

 

Sellerirotsuppe smaker også nydelig og du finner oppskrift her.

 

 

Om du ønsker en forrett med kjøtt, foreslår jeg asparges med skinke og holladaise, som du finner oppskrift på her

Til hovedrett:

 

Om du har lyst på fisk:

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus, som du finner oppskrift på her.

 

Om du ønsker en hovedrett med kjøtt: 

 

Jeg kan anbefale mammas kalkunbryst. Det er enkelt å lage og mye gjøres klart i forkant, så det ikke blir så mye stress når gjestene kommer. Du finner oppskriften her. 

Pinnekjøtt er også en vinner på nyttårsaften. Jeg har en nydelig saus til min og oppskriften finner du her

 

Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og en rødvin- og portvinssaus. Siden det ikke finnes ferske kantareller nå, kan de erstattes med tørkede, som legges i vann før steking, eller annen sopp, som sjampinjong eller aromasopp, og oppskriften finner du her.

 

eller ytrefilet med pastinakkpuré og cognac- og peppersaus, som du finner oppskrift på her.

 

Til dessert:

 

Hvis du vil bruke opp julekaker, passer denne juledesserten veldig godt. Jeg har brukt sirupssnipper, men du kan gjerne bruke pepperkaker også og oppskriften finner du her.

 

Sjokoladefondant med chili, som du finner oppskrift på her.

 

eller Crème brûlée. Du finner oppskrift her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Cajunpizza

Noen ganger kan det være godt med noe som smaker litt annerledes. Jeg synes det kan smake med en pizza og har valgt å lage en med cajunsmak.

Cajunmaten kommer fra New Orleansområdet og smaker skikkelig spennende. Du kan kjøpe cajunkrydder ferdig i noen velassorterte dagligvareforretninger, men det er lett å lage det selv også, ved å blande:

1,5 ts salt

1 ts paprikapulver

1 ts løkpulver

1 ts hvitløkspulver

1 ts chilipulver

1 ts kajennepepper

1 ts malt sort pepper

1/2 malt hvit pepper

1/2 ts tørket timian

1/4 ts tørket oregano

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 2 timer før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjelvler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter.
Til pizzabunnen eltes dette godt sammen:

550 g hvetemel, helst tipo 00

1/2 pk gjær

1 ts salt

1 ts honning eller sukker

1 ss olivenolje

ca. 3 dl kaldt vann

Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time, før den trykkes ut så den passer stekebrettet. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Siden vi skal ha cajunpizza i dag, «spicer» jeg opp pizzasausen også:

1 boks hakkede tomater, helst Mutti, som smaker naturlig søtt

2 fedd finhakket hvitløk

3 dråper tabasco

1 ts tørket timian

Bland ingrediensene til sausen i en kjele og la det få koke i 30 minutter, gjerne lenger.

Kjøttet skjæres i strimler og dekkes med cajunkrydder, jeg har brukt kalvefilet, men du kan bruke biffkjøtt eller kyllingfilet også. Kjøttet kan gjerne få stå i minimum 30 minutter, gjerne natten over i kjøleskapet, slik at kryddersmaken trekker godt inn.

Etter at pizzabunnen har fått ca. 5 minutter i ovnen, smøres sausen over, før den dekkes med reven ost, gjerne vellagret. Deretter legger jeg på paprika, mais, ananas, løk i strimler og tilslutt de rå kjøttbitene. Kjøttet blir deilig og saftig, når det gjøres på denne måten. Om du har stekt kjøttet først, kan du legge det under osten, så det ikke blir tørt.

Pizzaen stekes på høy varme til osten er gyllen. Om du vil vite litt mer om pizzasteking, finner du det her

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

 

Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og spennende blanding med epler, jordskokk, kantarell og tranebær

Denne retten er en av mine favoritt hjorteretter.

Beregn 200 g hjort ytrefilet per person. Hjorten legges i sous vide på 52 grader i minimum 2,5 time med olivenolje, salt og pepper i posen.

Bloggen har flyttet og du kan lese resten av oppskriften HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinert hummer

Denne oppskriften er inspirert av en fransk oppskrift som heter Hummer Thermidor. Den er passe til 4 pers som forrett eller 2 pers som hovedrett.

2 hummer

1 sjalottløk, finhakket

1 ss konjakk eller brandy

1,5 dl fløte

1 ss smør

2 eggeplommer

2 dl reven ost, helst gruyère eller en annen ost med mye smak

2 ss Creme Fraiche

1/2 ts cayennepepper

1 ts sennep

Sitron eller lime

Salt og pepper

 

Del hummeren i to. Fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Ta ut kjøttet fra kroppen og klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet.

Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett konjakk, creme fraiche og fløte og kok opp. Når det nesten koker røres eggeplommene raskt inn. Etter dette må det ikke koke. Rør inn 1 dl av osten. Smak til med salt, pepper og sennep.

Legg hummerne i en ildfast form og fordel sausen over. Strø på resten av osten. Gratineres midt i ovnen på 220 grader til osten er gyllen.

Serveres med en sitronbåt eller lime og fersk loff.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB