Hamburgerdressing med sriracha

Sriracha er en chilisaus fra Thailand, men den passer utmerket til f.eks. hamburgerdressing. Mengen i denne oppskriften er tilpasset min gane, så du må smake deg frem med litt  og litt, så den ikke blir for sterk.

1 pose majones

1 ss sriracha chilisaus

1 ss koriander

Finhakk koriander og bland alt sammen.

Pickles

Farmoren min lagde fantastisk pickles. Jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes, men prøver meg stadig frem for å finne den perfekte oppskriften. Denne synes jeg blir veldig god. Jeg bruker gulrøtter i forskjellige farger, men det er ikke nødvendig. Pickles smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter.

200 g gulrøtter, skrelt og skjært i tynne skiver

200 g blomkål, delt i små buketter

100 g sylteagurk, skjært I tynne skiver

2,5 dl eplecidereddik

1 dl sukker

2 ss salt

1 ss hel pepper

1 ss sennepsfrø

Kok opp eddik, sukker, salt, pepper, sennepsfrø og 1,5 dl vann, rør innimellom. Legg sylteagurk, gulrøtter og blomkål lagvis i et norgesglass, eller krukke. Hell den kokende laken over grønnsakene og la det avkjøle seg til romtemperatur. Sett på lokk og oppbevar i kjøleskap i minst 2 døgn før servering.

Sommerbærgelé

Lag din egen sommerbærgele, så får du den med akkurat de bærene du har lyst på. Det er ikke vanskelig og det smaker godt.

14 g gelatinpulver

175 g sukker

6 dl vann

600 g blandede bær, bringebær, jordbær, rips, solbær, bjørnebær, blåbær

1 ss rosevann

 

Fukt 8 porsjonsformer med vann og kle dem med plastfolie.

Kok opp sukkeret i vannet og la det koke i 2 minutter, til sukkeret er oppløst. Ta vannet av platen og rør inn gelatinen. Sett det til avkjøling i 30 min.

Legg bærene i formene og press dem lett sammen, så den kommer nedenfor kanten på formene. Rør rosevannet inn i den lett avkjølte sukkerlaken og hell blandingen over bærene. Dekk med plastfolie, så ikke bærene flyter opp.

La geleen stå kaldt over natten, før den hvelves over på et serveringsfat og pyntes med krem tilsatt litt rosevann eller vaniljekrem. Serveres med en kjeks eller to.

Laks på grillen – lettvint og veldig godt

Jeg har vært så heldig at jeg har fått tak i villaks og siden det er sommer, er det deilig å pakke den inn i folie og legge den på grillen.

Rens og vask laksen godt, dryss på salt og pepper, både inni og utenpå. Fyll den med persille og smør/kryddersmør og pakk den godt inn i folie, jeg bruker to lag.

Denne laksen er på ca. 1,2 kg. Laksen legges på svak varme på grillen (jeg legger den på brødhyllen, som er litt lenger fra glørne), og snus etter ca 15 min. Etter 30 minutter, kan du åpne folien forsiktig og sjekke om laksen er klar.

Om du ikke har grill, kan den legges i ovnen på 200 grader i ca 40 minutter.

Serveres med poteter og grønnsaker etter eget ønske. Kraften som har blitt under grillingen, smaker godt som saus, gjerne med en klatt rømme til.

Eple- og fennikelsaus

Denne sausen er nydelig til både rød og hvit fisk. Oppskriften er passe til 6 personer.

1 løk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1/2 fennikel, finhakket

1 ss smør

1 eple, skrelt og finhakket

1/2 dl hvitvin

1 ss kyllingfond

1/2 l fløte

Salt og pepper

Blank løk, hvitløk og fennikel i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett eple, vin og fond og la de koke inn til det nesten ikke er noe væske igjen. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter til det tykner litt. Kjør sausen jevn med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Vår i hagen

Våren er den aller beste tiden i året, synes jeg. Varmen kommer, det blir lysere og naturen våkner til liv igjen. I tillegg har vi hele sommeren foran oss.

I blomsterbedet skjer det hyggelige ting. Jeg har satt ned masse løk i løpet av årene jeg har bodd her og en god del av dem blomstrer år etter år.

 

Blodplomma blomstrer og det gjør forsytiaen også.

Jeg planter litt stemor hvert år, men det kommer alltid opp noen små, som frødde seg året før.

Det er bare å nyte, mens man venter på at gjøken skal gale, som et tegn på at vi kan kaste sokker og sko og gå barbeint.

Biff chop suey

500 g biff

Marinade:

2,5 ss maisenna

2 ss vann

2 ss rapsolje

2,5 ss natron

0,5 ts salt

Bland ingrediensene til marinaden. Biffen deles i tynne strimler og legges i marinaden i 20 min, før den stekes i olje

Saus:

2 ss mørk soyasaus

2 ss lys soyasaus

2 ss oystersaus

1 ss asiatisk fond eller kyllingfond

2 ss ketjap manis

1 ts sesamolje

1 ts ingefærpasta

1 ts hvitløkspasta

2 ss maisenna

Bland ingrediensene til sausen

…..

3 gulrøtter i skiver

1 pk sopp i skiver

1 paprika i strimler

1 boks vannkastanjer

1 boks bambusskudd

1/2 brokkoli i små buketter

1 løk i strimler

2 vårløk i ringer

1 neve ferske bønnespirer (eller fra boks, om du ikke får tak i ferske)

Fres løk og sopp i olje.  Bland biff, grønnsaker og saus og la det koke i noen minutter, til sausen er passe tykk. Serveres med ris eller nudler.

Meksikansk flan

Meksikansk flan kan ligne på vår norske karamellpudding, men oppskriften er litt annerledes og den har litt revet appelsinskall. Denne oppskriften er passe til 8 porsjoner

2,5 dl sukker

2,5 dl melk

1 boks søtet kondensert melk

3 egg

3 eggeplommer

1/2 dl saft fra ferskpresset appelsin

1 ss revet appelsinskall

1 ss vaniljeekstrakt

1 ss maizenna

2,5 dl fløte

Smelt sukker til karamell i en stekepanne over middels høy varme. Pass på at det ikke blir brent. Hell karamellen over i en ildfast brødform og la den avkjøle seg.

Bland melk, kondensert melk, egg, eggeplommer, appelsinjuice, appelsinskall, vaniljeekstrakt og maizenna i en blender, og bland i ca. et minutt, til blandingen er helt glatt. Tilsett fløten, og puls flere ganger for å blande alt sammen. Hell blandingen over i brødformen.

Sett formen i en langpanne og fyll med kokende vann til halvveis opp på sidene av brødformen. Stekes i forvarmet ovn på 200 grader i 10 minutter, deretter 100 grader til flanen er fast men fortsatt dissete når du dytter til den, ca. 45 minutter til 1 time.

La flanen avkjøles, og deretter kjøles ned i min. 4 timer.

Ved servering, skjæres det langs kanten av formen for å løsne flanen. Vend den over på et fat, så karamellen kommer på toppen.

Pynt med frukt, bær eller blomster (pass på at de er spiselige) etter eget ønske.

Agurksalat med asiatisk vri

Denne agurksalaten, med asiatisk smak, passer perfekt til mange asiatiske fiskeretter. Den er kjekk å bruke når du skal ha gjester, siden du gjerne kan lage den klar flere timer i forveien og bare sette den på bordet når gjestene kommer.

2 dl vann

1/2 dl eddik

2 ss soyasaus

1 ts reven ingefær

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Bland vann, eddik, soyasaus, ingefær, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

 

Nå kan du få tilsendt nyheter fra bloggen, ved å melde deg på HER

Lammecarré med potetpuré, ovnsbakte rotgrønnsaker og rødvinssaus

 

Lammecarréten:

1,5 kg lammecarré

Lag marinade av:

2 ss honning

2 ss dijonsennep

1 ts hvitløk fra tube

saft av 1/2 sitron

1 ts rosmarin fra flaske, ev. 2 ts tørket

La kjøttet ligge i marinaden i minimum to timer, gjerne over natten. Grilles raskt på hver side på grillen eller i grillpanne. Sett inn steketermometer og sett kjøttet i ovnen på 125 grader i ca 20 minutter, til termometeret viser 55 grader. La det hvile en stund før det skjæres i.

Sausen:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.

Rotgrønnsakene finner du oppskrift på her

Jeg har servert med potetpurè, som du vinner oppskrift på her