Karri- og sennepssaus til lam, kylling og svin

Denne sausen ble til en gang vi hadde lyst på lammekarré, men ikke ønsket en helt standard lammerett. Den ble skikkelig god og egner seg også til både svin og kylling.

Fres 3 store, finhakkede sjalottløk, 1 finhakket hvitløk og 1 eple i små terninger i smør til det er mykt og blankt. Tilsett 1 ts honning, 2 ts karri, 1 ss grov sennep, 1 ss lammefond og 3 dl fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og Tilsett 2 ss finhakket gressløk rett før servering.

Tyttebærrømme

Tyttebærrømme er enkelt å lage og smaker nydelig til spekemat og vilt. Jeg anbefaler virkelig denne enkle oppskriften til neste spekematmåltid.


Rør sammen 1/2 boks rømme med 2 toppede ss med tyttebærsyltetøy. Ferdig!!!

Fastelavnsboller kan være mer enn boller, krem og syltetøy

Fastelaven, betyr egentlig kvelden før fasten og er dagen som tradisjonelt åpnet den kristne fasten. Jeg forbinder først og fremst fastelavn med pyntede bjørkeris og fastelavnsboller med krem og syltetøy.


Jeg har laget tre varianter fastelavnsboller i dag. En tradisjonell, med krem og syltetøy, en med kransekakemasse og en med vaniljekrem.

Elt sammen 3,5 dl lunken melk, 70 g smeltet smør, 50 g gjær, 1 sammenpisket egg, 80 g sukker, 1 ts kardemomme, 1 ts salt, 1/2 kg mel og 1/4 ts bakepulver. La det heve lenge, gjerne et par timer. Bak ut bollene og sett dem på brett, kledd med bakepapir. Jeg liker å lage fastelavensboller ekstra store. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du steker dem på 200 grader til de er gyldne og fine (ca. 10 – 12 minutter).

  
Når bollene er kalde, deles de i to og fylles med det du ønsker:

Til den tradisjonelle varianten, piskes fløte til krem, som legges på den nedre delen av bolla, med en skje valgfritt syltetøy på, før bolletoppen legges på, og den får et dryss melis.

Til varianten med vaniljekrem, kan du enten kjøpe ferdig krem, eller du kan lage vaniljekrem selv. Bland 1 vaniljestang, delt i to på langs, 4 dl melk, 6 eggeplommer, 1/2 dl sukker og 2 ss maisenna i en kjele. Kok veldig langsomt opp under omrøring. La den stå på lav varme til den tykner, men rør hele tiden. Sett den til avkjøling og bland den med en boks pisket krem, om du vil.

  
Til kransekakemassevarianten, piskes fløte til krem (uten sukker) og blandes med reven kransekakemasse (som du får kjøpt ferdig i butikken).

Sør-afrikansk gryte

Denne gryten smaker spennende og er veldig god. Den består av flere elementer, en peanøttsaus, harissa-ajvar, maisris og yoghurt. Ved serveringen tar hver enkelt å blander den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er fint at den lages i en egen bolle, slik at alle kan røre inn den mengden som passer til sine smaksløker.


Peanøttsausen lages av 300 g grovhakkede peanøtter, 1 glass sataysaus og 1 dl ananasjuice som blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.


Harissa-ajvar lages av 25 g harissa, 150 g mild ajvar relish og 1 finstrimlet vårløk, som blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.


Til maisrisen freses 1 finhakket løk i litt smør. Hell i 3 dl basmatiris, 1/4 ts pepper, 1/4 ts salt og fres blandingen litt til, før vann (iht. anvisningen på pakken) tilsettes.  Kokes til risen er gjennomkokt og vannet fordampet og blandes med 1 liten boks mais.


Til selve gryta deles 1/2 kg oksekjøtt og 1/2 kg kyllingfilet i terninger. Brun dem i smør i en gryte. Tilsett 2 finhakkede fedd hvitløk, 2 gulrøtter i terninger og 1 finhakket løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett 3 ss tomatpuré, 8 dl oksekraft (fond eller buljongterning og vann). Tilsett 1 kanelbark, 4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt), 1 ts pepper og 2 laurbærblader. La det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel og hell den tilbake i gryten. Kok opp og sjekk om sausen er passe tykk. Gjenta ev. prosessen. Tilsett 1 strimlet, rød paprika og 1 boks kikerter. Tilsett revet skall av 2 lime og 1 pk. rensede sukkererter, delt i 2. Dryss over 2 finstrimlede vårløk ved servering.

 

Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

Etter vi pusset opp vaskerommet, har klesvasken nesten blitt lystbetont, men bare nesten.

Innredningen er Herregård fra Sigdal og jeg har fått noen smarte løsninger, som f.eks. innebygd strykebrett og et skikkelig romslig kosteskap, som inneholder både vaskemidler, langkoster og div. andre typiske vaskeromsartikler. Boksen til kattemat er kjøpt i interiørbutikken på Eikersenteret i Hokksund.

Fargen på veggen er fra Jotun og heter “Sanddyne”.

De koselige bildene på veggen er arvegods fra mormoren min.

 

I vinduet har jeg pyntet med urter i en hengende potte. De stilige klesvaskbøttene har jeg kjøpt på Stepin i Hokksund. Den ene har fått nytt klistremerke, som viser at støvsugerslangen har fått fast plass der.

På benken har jeg pyntet med en hjemmeheklet duk, heklede lyslykter fra Min Josefine og en koselig krukke fra Interflora, med snøklokker i.

Den svarte vasken er fra Ikea og benkeplata kommer fra Byggmakker.

Teppet kommer fra Bohus, finnes i flere lengder og er lett å putte i vaskemaskinen når det trengs.

I taket henger en praktisk anordning for oppheng av klesvask. Jeg slipper ned en vange når jeg skal henge opp tøyet og trekker den opp igjen, så tøyet ikke henger i veien hele tiden.
  

I verandadøra ut fra vaskerommet har vi montert inn katteluke. Denne er pyntet med et koselig klistremerke, som jeg fant på nettet.

  

Vaskerommet har rett og slett blitt en perfekt arbeidsplass når klesvasken skal tas.

 

 

Agurksalat

Agurksalat er en gammel slager og passer til nesten all slags  fisk. Den er kjekk å bruke når du skal ha gjester, siden du gjerne kan lage den klar flere timer i forveien og bare sette den på bordet når gjestene kommer. 

Agurksalaten lager du ved å blande 2 dl vann, 1/2 dl eddik, 1 ss sukker og 1/2 ts pepper. Skjær 1 agurk i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Spennende fiskesaus med Pastis

Denne fiskesausen, med en smak av anis, smaker nydelig til all slags hvit og rød fisk.

Start med å frese 2 finhakkede løk, 3 gulrøtter i terninger, 1 fedd finhakket hvitløk og 1/2 fennikel i terninger i 100 g smør, til løken er mør. Tilsett 2 fiskebukjongterninger og 1 dl hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett 1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin), 1/3 ltr fløte og 1 boks creme fraiche. Kok opp og tilsett en god neve finhakket kjørvel. 

 

Ovnsbakt løk

Denne løkretten er så god, at du nesten kan spise bare den, men jeg pleier å bruke den som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. biff eller lammekoteletter. Den smaker perfekt til grillmaten og kan gjerne brukes til tapas.

Skjær av toppen og bunnen på løken. Fjern løst skall, resten skal sitte på. Sett løkene i en passende ildfast form. Hell over olivenolje med sitron. Dryss over litt timian, salt og pepper. Bak løken i stekeovnen ved 150 grader i ca. 2 timer, eller til løken er helt myk når du klemmer forsiktig på den. Den blir nesten bedre, jo lenger den får stå. Legg på noen kvister frisk timian ved servering.

 

Hot cajunsuppe med kylling

Denne suppen varmer godt , med sin cajunsmak og finhakket chili. Jeg har brukt syltet chili, men du kan også bruke fersk eller tørket.


Stek 3 kyllingfileter, 2 skrelte epler i terninger og 2 finhakkede løk i litt smør. Tilsett 3 ss cajunkrydder, 1 ts kajennepepper, 1 finhakket hvitløk, 1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti), 2 dl vann, 2 grønnsaksbuljongterninger, 3 dl fløte og 3 finhakkede, syltede chili. La det koke i 10 minutter. Smak til med sukker, salt og pepper. Rør inn 1 neve finhakket persille eller koriander ved servering.

Serveres med godt brød, sprøstekt bacon og ev. en klatt rømme.

Rekecocktail med sting

Denne forretten er en av mine favoritter. Om du synes den blir litt for sterk, kan du redusere mengen chili, men avokadokremen runder godt av stinget fra chilien.


Bland sammen1/2 finhakket paprika, 2 finhakkede, røde chili, 1 finhakket vårløk, 1 mango i små terninger, saften av 1 lime, 1 neve finhakket koriander og 200 g pillede reker. Fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

Lag avokadokrem av 1 avokado, saften av 1 lime, 2 ts honning og 2 ss fløte. Ingrediensene kjøres jevn i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spuma, kan du legge den på med en spiseskje.

Strø over litt knust spelt- og honningknekkebrød fra Sigdal Bakeri eller noe annet sprøtt og godt. Pyntes med frisk koriander og et par gressløkstrå.