Sør-afrikansk gryte

Denne gryten smaker spennende og er veldig god. Den består av flere elementer, en peanøttsaus, harissa-ajvar, maisris og yoghurt. Ved serveringen tar hver enkelt å blander den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er fint at den lages i en egen bolle, slik at alle kan røre inn den mengden som passer til sine smaksløker.


Peanøttsausen lages av 300 g grovhakkede peanøtter, 1 glass sataysaus og 1 dl ananasjuice som blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.


Harissa-ajvar lages av 25 g harissa, 150 g mild ajvar relish og 1 finstrimlet vårløk, som blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.


Til maisrisen freses 1 finhakket løk i litt smør. Hell i 3 dl basmatiris, 1/4 ts pepper, 1/4 ts salt og fres blandingen litt til, før vann (iht. anvisningen på pakken) tilsettes.  Kokes til risen er gjennomkokt og vannet fordampet og blandes med 1 liten boks mais.


Til selve gryta deles 1/2 kg oksekjøtt og 1/2 kg kyllingfilet i terninger. Brun dem i smør i en gryte. Tilsett 2 finhakkede fedd hvitløk, 2 gulrøtter i terninger og 1 finhakket løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett 3 ss tomatpuré, 8 dl oksekraft (fond eller buljongterning og vann). Tilsett 1 kanelbark, 4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt), 1 ts pepper og 2 laurbærblader. La det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel og hell den tilbake i gryten. Kok opp og sjekk om sausen er passe tykk. Gjenta ev. prosessen. Tilsett 1 strimlet, rød paprika og 1 boks kikerter. Tilsett revet skall av 2 lime og 1 pk. rensede sukkererter, delt i 2. Dryss over 2 finstrimlede vårløk ved servering.

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg