Godt nyttår til alle Aperitivos lesere

Da har vi kommet til den siste dagen i året og dagen for å pynte litt ekstra med sølv og glitter, eller hva du måtte ønske. Jeg synes det er ekstra morsomt å pynte nyttårsbordet, ja forsåvidt hele spisestuen, til denne kvelden.

Bildene er fra årets borddekking.

Menyen vår i dag består av oksecarpaccio med ruccola, balsamico, pistasjnøtter og parmesan til forrett. Til hovedrett skal vi ha kveite med mandelflak og en helt nydelig saus med en spennende kryddersmak. Disse oppskriftene kommer på bloggen i 2017.

Desserten er dronning Maudfromasj, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1483074782_.html

 

Da vil jeg takke for oppmerksomheeten i 2016 og ønske alle en fantastisk nyttårsfeiring. Jeg håper dere fortsatt vil følge med i 2017, for jeg har mye mer å vise dere.

 

Dronning Maudfromasj

Dronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom du vil hvelve fromasjen over på fat før servering, går det fint, men den ser også imponerende ut, dersom du bruker glassbolle/prosjonsformer, slik at sjokoladelagene blir synlige.


Pisk eggedosis av 5 eggeplommer. Pisk krem av 5 dl fløte og 5 ss sukker. Bland sammen krem, eggedosis og 3/4 dl portvin.

5 plater gelatin legges først i kaldt vann. Klem ut vannet og rør dem ut i kokende vann. Bland gelatinen inn i fromasjen.

Riv 100 g kokesjokolade.

Legg halvstiv fromasj og reven sjokolade lagvis i bolle eller porsjonsformer, avslutt med reven sjokolade.

Settes kjølig i noen timer, slik at den stivner.

Blomster

Jeg slutter aldri å glede meg over mangfoldet i blomster og kreativiteten hos den lokale Interflorabutikken min.

Her er et lite utvalg fra de siste ukene og jeg synes det er så hyggelig å dekke bord med disse kreasjonene som midtpunkt.

Denne er så vakker at den, med en hvit duk, hadde egnet seg på et nyttårsbord. her har jeg dekket med Sonja fra Hadeland, Edme fra Wedgewood og Lykke fra Hardangerbestikk. Brikkene er fra Black Design.

 

 

Nyttårsaften – hva i all verden skal jeg lage?

Jeg har fått mange spørsmål om forslag til meny til nyttårsaften, så jeg legger ut noen forslag:

 

Til forrett:

Salma med smak av Østen:

http://aperitivomat.blogg.no/1481446868_salma_med_litt_smak_a.html

eller røykelaks med Skagensalat, som jeg også synes passer godt om du skal servere pinnekjøtt:

http://aperitivomat.blogg.no/1478247819_04112016.html

Om du ønsker en forrett med kjøtt, foreslår jeg asparges med skinke og hollandaise:

http://aperitivomat.blogg.no/1469616537_venner_til_middag_og_.html

 

Til hovedrett:

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus

http://aperitivomat.blogg.no/1471764075_kveitefilet_med_bacon.html


Om du ønsker en hovedrett med kjøtt:

Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinssaus. Siden det ikke finnes ferske kantareller nå, kan du erstatte dem med tørkede, som legges i vann før steking, eller annen sopp, som sjampinjong eller aromasopp.

http://aperitivomat.blogg.no/1475325377_kalvefilet_med_kantar.html

eller ytrefilet med pastinakkpuré og cognac- og peppersaus:

http://aperitivomat.blogg.no/1477209321_ytrefilet_sousvide_me.html

 

Til dessert:

Sjokoladefondant med chili:

http://aperitivomat.blogg.no/1471371651_sjokoladefondant_med_.html

eller Crème brûlée:

http://aperitivomat.blogg.no/1474184982_crme_brle.html

 

 

Pasta med italiensk salami og fløtesaus

Vi er veldig glade i italiensk mat og vin hos oss og vi blir heller aldri lei Italia som ferieland. Pasta smaker alltid godt. Denne varianten er med en italiensk salami, men du kan også bruke andre varianter av strimlet kjøttpålegg.


Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Sausen består av 1/3 ltr fløte, 1 sammenpisket egg og 1 fedd finhakket hvitløk, som kokes opp under omrøring. Tilsett 1 strimlet vårløk, 1 pk italiensk salami i tynne strimler, 1 neve revet parmesan, 1 neve finstrimlet basilikum og 1 neve finstrimlet bladpersille. Smak til med salt og pepper. Bland sausen og pastaen, legg den over på tallerkner med en pastaskje og server med et dryss av parmesan.

 

Om du trenger en ny pastaskje, er denne fra Eva Solo av god kvalitet. Du kan bestille den her:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

Gravity pastaskje grey - grå - Eva Solo

Pizza med cajunsmak

Noen ganger kan det være godt med noe som smaker litt annerledes. Jeg synes det kan smake med en pizza og har valgt å lage en med cajunsmak.

Cajunmaten kommer fra New Orleansområdet og smaker skikkelig spennende. Du kan kjøpe cajunkrydder ferdig i noen velassorterte dagligvareforretninger, men det er lett å lage det selv også, ved å blande 1,5 ts salt, 1 ts paprikapulver, 1 ts løkpulver, 1 ts hvitløkspulver, 1 ts chilipulver, 1 ts kajennepepper, 1 ts malt sort pepper, 1/2 malt hvit pepper, 1/2 ts tørket timian og 1/4 ts tørket oregano.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjelvler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. Jeg blander 550 g mel, helst tipo 00, 1/2 pk gjær, 1 ts salt, 1 ts sukker, 1 ss olivenolje og ca. 3 dl kaldt vann, som eltes godt sammen. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Siden vi skal ha cajunpizza i dag, «spicer» jeg opp pizzasausen også. Den består av 1 boks hakkede tomater, helst Mutti, som smaker naturlig søtt, 2 fedd finhakket hvitløk, 3 dråper tabasco og 1 ts tørket timian. Sausen har godt av å få koke i 30 minutter.

 

Kjøttet skjæres i strimler og dekkes med cajunkrydder, jeg har brukt kalvefilet, men du kan bruke biffkjøtt eller kyllingfilet også. Kjøttet kan gjerne få stå i minimum 30 minutter, gjerne natten over i kjøleskapet, slik at kryddersmaken trekker godt inn.

Etter at pizzabunnen har fått ca. 5 minutter i ovnen, smøres sausen over, før den dekkes med reven ost, gjerne vellagret. Deretter legger jeg på paprika, mais, ananas, løk i strimler og tilslutt de rå kjøttbitene. Kjøttet blir deilig og saftig, når det gjøres på denne måten. Om du har stekt kjøttet først, kan du legge det under osten, så det ikke blir tørt.

Pizzaen stekes på høy varme til osten er gyllen. Om du vil vite litt mer om pizzasteking, finner du det her:

http://aperitivomat.blogg.no/1473093265_pizza.html

 

Om du trenger ny pizzadeler, får du tak i en skikkelig kul variant fra Eva Solo på tilbud her:

Eva Solo cut 'n slice pizzaskjærer - Diameter 14 cm - Eva Solo

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

 

Syltet laks

Dette er det nyeste tilskuddet til julefrokosten vår og det ble veldig populært. Syltet laks kan også brukes som forrett.

 

Skjær en salmalaks i terninger og bland med ca. 1/2 dl salt. La ligge kaldt i to timer før du skyller av saltet og tørker av laksen.

Kok lake av 5 dl vann og 2,5 dl 7 % eddik 4 dl sukker, 1 pose sursildkrydder, 3 laurbærblader og 1 stjerneanis. Avkjøl og bland med fisken og 2 løk i tynne ringer.

Må stå kaldt et par dager, så smakene setter seg, før det spises.

Første juledag – julefrokost fra kl. 12 og til vi legger oss

Vi har lang tradisjon i å spise lang, lang julefrokost med øl og dram, første juledag. Denne avslappende og fredelige tradisjonen gjør at første juledag er favoritt dagen min i jula.

 
På bordet står kald ribbe og medister, saltet fårelår, flere slag sild, flere slag ost, syltetøy, egg, rakfisk, sykta laks, spekehjort, Bjarnepølse, rull og pepperlaks.

 

 

 

Peanøttkaker

Jeg tenkte det kunne smake med disse deilige peanøttkakene i romjulen.  De skal ikke stekes og er derfor raske og enkle å lage.


Varm 1 boks lys sirup og 1 glass peanøttsmør. Bland det med 1 ts vaniljesukker og 1 pk finknust ritzkjeks. Bre røren utover bakepapir i en liten langpanne. Strø over knust M&M og sett det kaldt.

Når kakene har stivnet, deles de i terninger med et pizzahjul.

Oberstinnesild

Oberstinnesild er spesialiteten til stefaren min. Den passer perfekt på frokostbordet til jul og er veldig populær i vår familie.


 

5 kryddersild vannes ut, som det står på pakken og deles i 1 cm store biter. Bland sildebitene med 1 dl eddik, 200 g sukker, 10 hele nellikspiker, 10 hele pepperkorn som knuses, 2 store finhakkede løk, 3 ss agurkmiks, 1 dl ketsjup og 1 dl rapsolje. La det stå kaldt i 2 dager før den spises, så smakene får satt seg.