Dillpannacotta med laks og lakserogn

Denne lekre og velsmakende forretten kan med fordel gjøres nesten klar dagen i forveien og bare pyntes med laks, rogn og dill rett før den skal serveres. Oppskriften er passe til 4 porsjoner.

2 ark gelatin

3 dl fløte

2 dl crème fraiche

2 ss revet pepperrot (fås på tube)

2 ss hakket dill

1 ss finhakket rødløk

Salt

100 g røykelaks (eller ørret)

1 ss lakserogn

1 neve fersk dill

Legg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Varm 1/2 dl av fløten i en kjele. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Fjern fra platen så snart gelatinen har løst seg opp. Bland den varme fløteblandingen med resten av fløten, crème fraiche, pepperrot, dill og rødløk. Smak til med salt. Fordel blandingen i glass og sett kaldt i noen timer. Skjær laksen i små biter og topp glassene med den og rogn. Pynt med litt fersk dill.

Hjemmelaget kjøttpudding – lettvint og veldig godt

Hjemmelaget kjøttpudding er enklere å lage enn de fleste tror, kan varieres etter humør og årstid og den smaker mye bedre enn ferdigkjøpt.

600 g karbonadedeig

2 ts salt

2 sammenpiskede egg

3 dl melk

1 finhakket paprika

1 ts muskat

1 ts pepper

1 finhakket løk

1,5 ss potetmel

1 pakke tørrsaltet bacon i skiver

Karbonadedeig og salt røres seigt. Tilsett egg, melk, paprika, muskat, pepper, løk og potetmel. Røres godt sammen og helles i brødform. Legg på bacon i skiver og stek puddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.

Serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader.  Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.

 

Råstekte poteter

Råstekte poteter smaker godt til de fleste kjøtt- og fiskeretter. De kan også brukes som en del av et tapasmåltid, sammen f.eks. aioli.

De er ganske lettvinte å lage, siden du ikke trenger å skrelle dem, kun vaske dem litt.

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

En helt nydelig elggryte

Denne elggryten smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta, eller servere med potetmos.

Sopp etter eget ønske, f.eks. kantareller, aroma- eller sjampinjong.

4 løk i strimler

1 kg elgkjøtt i skiver (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten).

Du finner resten av oppskriften HER

Saftig og sprøtt valnøttbrød

Valnøttbrød smaker veldig godt. Denne oppskriften gir et saftig brød med knasende sprø skorpe. Jeg bruker dem som tilbehør til supper eller andre forretter. Her har jeg laget en rund variant, men du kan også lage dem avlange, flettet eller som rundstykker. Du kan fint fryse dem og ta dem opp når du skal bruke dem.

50 g gjær

1 ss honning

6 dl lunkent vann

1 ts salt

15 dl hvetemel

200 g hakkede valnøtter

Elt alt godt sammen. Dekk til bollen og la deigen heve i minimum 1 time, gjerne lenger. Slå deigen ned og la den heve i 30 minutter til.

Del deigen i 2 og form 2 brød i valgfri fasong. Jeg har valgt å lage dem runde. La brødene etterheve i 1 time, før du steker dem på bakepapir i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Det skal være en hul lyd når du banker på undersiden av brødet når de er ferdige.

Carpaccio

Carpaccio er laget av rått kjøtt. Om du ikke liker rått kjøtt, eller ikke får tak i, kan du bruke roastbeef.

Carpaccio er en nydelig forrett og kan varieres etter humør og fantasi. Det viktige er at kjøttet er av god kvalitet. Denne gangen har jeg bedt Meny om å skjære ferdige okseskiver for meg. Da får jeg det fordelt på plastark, som er passe til en person. Jeg beregner ca. 100 g per person.

Legg okseskivene utover tallerkener. Fordel hakkede pistasjnøtter, parmesan og basilikumblader over. Ved servering, risles det over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt har retten fått et dryss nykvernet salt eller flaksalt og pepper.

Indias nasjonaldag – 26. januar

I dag feirer India nasjonaldagen sin, til minne om at de ble republikk i 1950. De har to andre feiringer også, uavhengighetsdagen og fødselsdagen til Mahatma Gandhi. Nasjonaldagen feires med seremonielle parader.

Vi feirer med indisk mat i dag og de har virkelig en variert matkultur. Du kan finne mange spennende og velsmakende retter her

  

Jeg har vært flere fantastiske steder i India, bl.a. på et kryddermarked utenfor Goa.

 

Du kan se mer fra denne turen her.

 

Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken

Denne oppskriften gir knasende sprø kylling med en fantastisk saus. Oppskriften er passe til 4 personer.

 

 

800 g kyllinglårfilet, delt i biter som passer i munnen

2 ss risvin

2 ts hakket ingefær

1 ts salt

1/2 ts malt svart pepper

2,5 dl potetmel

Friterolje

Bland alle ingrediensene, bortsett fra friteroljen og sett til side til du er klar til å fritere.

Varm oljen i en gryte til 175 grader. Legg forsiktig i den meldekte kyllingen og kokden i 3 – 5 minutter, avhengig av kyllingstørrelse. Ikke ha for mye i gryten av gangen. Ta ut den ferdige kyllingen og legg dem på litt kjøkkenpapir mens du steker de resterende kyllingbitene. Når den første runden av fritering er fullført, fjernes deigrester fra oljen. Stek deretter kyllingen en runde til når oljetemperaturen er 175 grader igjen. Stek dem til de er gylne og sprø (2 – 3 minutter)

Sausen:

3 ss ketshup

2,5 ss gochujang (koreansk chilipasta)

1/2 dl honning

1/2 dl brunt sukker

2 ss soyasaus

2 ss finhakket hvitløk

1 ss sesamolje

Kok opp alle ingrediensene til sausen og hell over den friterte kyllingen og server mens kyllingen fortsatt er knasende sprø.

Bentes gratinerte forrett

Denne forretten med en litt uvanlig, men veldig god blanding av reker og spekeskinke. Den kan også brukes som en tapasrett, eller om du dobler oppskriften, en deilig liten kveldsrett med salat til. Den kan lages nesten klar i forveien og bare settes i ovnen når gjestene har kommet. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

100 g spekeskinke i små terninger

1/2 løk, finhakket

3 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss finhakket frisk dill

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket vårløk

300 g pillede reker

1⁄4 ts pepper

100 g revet, vellagret ost

Brun skinka og løken lett i bittelitt olje i en kjele. Hell av oljen, tilsett i resten, utenom rekene og osten og kok opp under omrøring. Legg rekene i ildfaste former, hell den varme sausen over og dryss over ost.

Sett formene under grillelementet på 220 grader i noen minutter. Pass på så det ikke blir brent, for det går ganske fort.

Ta formene ut av ovnen når osten har smeltet og fått en fin, gyllen farge.

Serveres med grissini eller annet brød du har lyst på.

Konjakkstuet sopp

Konjakkstuet sopp passer godt til mye forskjellig, f.eks. biff, and og vilt. Den kan gjerne erstatte sausen i retten.

1 finhakket løk

1 beger aromasopp i skiver

3 dl fløte

1 neve finhakket persille

10 ml konjakk

Salt og pepper

Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett fløte og konjakk og kok inn til god god og tykk konsistens. Tilsett persillen rett før servering.