Tacopizza – prøv fredagstacoen på en ny måte

Tacopizza har etterhvert blitt en god konkurrent til fredagstacoen.

Oppskrift på bunn finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Etter du har forstekt pizzabunnen litt, legger jeg på den ferdige kjøttsausen (stekt karbonadedeig med tacokrydder). Deretter drysser jeg på reven ost, mais, små tomater, paprika og strimlet rødløk. Dette tilbehøret kan selvfølgelig varieres, akkurat som tilbehøret til vanlig taco. Når det gjenstår ca. 5 minutter av steketiden, legger jeg på tacochips og steker pizzaen de siste minuttene med chipsen på. Dette gjør at den blir deilig lun og sprø.

Ved servering setter jeg frem boller med tacosaus, rømme og guacamole, så gjestene selv kan velge hva de vil ha på.

 

Hjemmelaget kjøttpudding – så mye bedre enn den ferdigkjøpte

Du har sikkert smakt den stusselige kjøttpuddingen du får kjøpt ferdig i matbutikken. Prøv heller denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden.

600 g karbonadedeig og 2 ts salt røres seigt. Tilsett 2 sammenpiskede egg, 3 dl melk, 1 finhakket paprika, 1 ts muskat, 1 ts pepper, 1 finhakket løk og 1,5 ss potetmel. Røres godt sammen og helles i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og steke puddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.

Serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader.  Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.

 

 

Ytrefilet sous vide med pastinakkpurè og cognac- og peppersaus.

Se flere oppskrifter med sous vide her.

Cognac- og peppersaus er en av de beste sausene jeg vet og den er morsom å lage.

20 svarte pepperkorn

1/2 dl cognac (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosèpepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosèpepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sousvide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til kjernetemperaturen er 60 grader.

Pastinakkpureen er enkel å lage og smaker godt til både okse, kylling, svin og vilt. Pastinakken skrelles, deles i terninger og legges i en kjele. Hell i fløte til det nesten dekker og la det koke på svak varme, sammen med litt finhakket hvitløk, til pastinakken er mør. Tilsett en klatt smør og smak til med salt og pepper.

 

 

 

Pizza quattro formaggi

Pizza Quattro formaggi, eller pizza med fire oster er en av de tradisjonelle italienske pizzavariantene. Jeg spiser den alltid når jeg er i Italia og synes den kan smake helt fantastisk. Ikke la deg skremme om du ikke liker blåskimmelost. Den blir som et krydder på pizzan. Jeg bruker ofte blåskimmelost på andre pizzaer også, f.eks. til kjøttdeig eller skinke.

Oppskrift på pizzabunn finner du her

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Pizzaen toppes med fire oster. f.eks. gorgonzola, parmesan, mozzarella og ricotta. Det smaker ekstra godt om osten er vellagret.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Pasta Carbonara med italiensk salami

Pasta smaker alltid godt. Denne varianten er en personlig vri på carbonara.

Visp sammen 2 eggeplommer, 3 dl fløte, 40 g reven parmesan, 1 cm hvitløk fra tube og litt nykvernet pepper i en bolle.

Kok pasta i en stor kjele med saltet vann til den er al dente. Hell av kokevannet og tilsett eggeblandingen. La det koke i noen minutter, før du tilsetter italiensk salami i strimler og små, søte tomater, delt i to. Rør blandingen sammen. Serveres med reven parmesan, litt nykvernet pepper og pyntes med basilikum.

Pestopoteter

Pestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv, men det finnes også ferdige å få kjøpt.

Jeg starter med båtpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potetene i båter, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader til de er klare. Når båtpotetene er sprø utenpå og myke inni, rører jeg dem inn i pestoen, som jeg her gjort klar i mellomtiden.

Pestoen lager du av å kjøre ingrediensene i en blender eller knuse dem i en morter: 2 dl frisk basilikum, 2 fedd hvitløk, 100 g pinjekjerner (ristet i varm panne), 200 g revet parmesan og olivenolje til det blir som en tykk grøt (ca 12 ss).

Fårikål

I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først. Fårikålen smaker godt den dagen du lager den, men enda bedre neste dag, når den varmes opp igjen. Denne oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i to dager.

3 kg lammekjøtt, jeg bruker halvparten fårikålkjøtt, som gjerne er bog eller annet kjøtt med mye bein og halvparten lammelår i skiver

6 dl vann

1 pose hel pepper

3 ss havsalt

3 kg hodekål i båter

Legg kjøttet med fettsiden ned i en stor gryte. Tilsett vann, kok opp og skum av. Tilsetter pepper og salt og la det koke i minimum 2 timer. Tilsett kålen og la det koke til kjøttet lett faller av benet og kålen er godt kokt. Smak til om det trengs mer salt.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Enkelt høstbord

Selv om ikke høsten er favorittiden min, synes jeg det er hyggelig å dekke med høstfarger.


Her er det servietter fra Nille, løpere fra Step In og blomster fra den lokale interflorabutikken min.

 

Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco

Den store overraskelsen i Barbaresco var lunsjen på Ristorante Antinè. Vi ante ikke hva vi gikk til, kun at den hadde fått god kritikk av de få som hadde anmeldt den på TripAdvisor. Det viste seg å bli et av de bedre måltidene jeg har spist og i tillegg var det fantastisk vakkert å se på. Betjeningen var hyggelig og veldig profesjonell. Om du skal til Barbaresco anbefaler jeg deg å bestille bord her.

Legger ved noen bilder fra lunsjen vår og sier vel bare: NYT!!!

  

 

 

 


 

 

 

 

Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker

Hjemmelaget is er helt nydelig. Jeg husker godt den aller første gangen jeg lagde is. Det var på kjøkkenskolen på ungdomsskolen. Vi fikk hvert vårt lille plastbeger, som vi skrev navnet vårt på og fylte med egenprodusert is. Vi satte begeret i fryseren og måtte røre hvert kvarter, så det ikke skulle bli krystaller i den. Resultatet smakte helt fantastisk, husker jeg.

Jeg var så heldig at jeg fikk ny gelatomaskin i 50-årsgave og den kommer til å bli flittig brukt. Her er en oppskrift på vaniljeis, som smaker helt nydelig. Jeg har servert den med urtesukker og biscotti.

Del 2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti) på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp 5 dl melk og 3 dl fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk 6 eggeplommer og 200 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

 

Urtesukkeret lages ved å kjøre 100 g sukker, finrevet skall fra 1/2 lime og 2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte) i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før det strøs over desserten.