Denne oppskriften har jeg funnet i den gamle kokeboka som moren min har fra husmorskolen. Den ble laget i en randform og du skulle legge kokte grønnsaker i åpningen i midten og servere med tomatsaus eller skinkesaus. Jeg har modifisert den litt og synes den passer veldig godt som forrett. Jeg har laget den i porsjonsformer og pyntet den med sprøstekt skinke, pinjekjerner og revet Eiker Holtefjell XO.
350 g finsnittet mangold eller spinat
50 g finhakket basilikum
3 ss smør
5 ss hvetemel
2 dl væske (kraft fra dampingen tilsatt fløte).
Salt og pepper
3 egg
1 finhakket hvitløksfedd (var ikke i den opprinnelige oppskrften, men godt).
Damp mangold eller spinat og finhakket basilikum i litt vann. Sil av vannet og bruk det i sausen.
Sausen:
Smelt smøret med hvitløken i en kjele, tilsett melet og væsken. Rør godt og la det koke noen minutter under omrøring. Avkjøl sausen litt, før du tilsetter det grønne, salt, pepper og godt sammenpiskede egg.
Fyll blandingen i en godt smurte porsjonsformer eller 1 randform og stek i vannbad på 185 grader i 45 minutter. La den hvile i noen minutter, før du legger den på tallerkener eller fat.