Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus

Denne retten har en del elementer som skal være ferdige samtidig, så det er litt jobb med den, men det smaker helt nydelig og er virkelig verdt jobben.


Bruk 800 g kveitefilet med skinn. Skjær snitt i kveiteskinnet, og legg skiver av 1/2 sitron og 2 finhakkede hvitløksfedd i snittene. Legg kveita med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Pensle kveita godt med olivenolje og dryss på salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveita og stek den på 180 grader til kjernetemperaturen er 50 grader, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.

Skrell og kok 500 g mandelpoteter møre. Tilsett 75 g smør og 2,5 dl fløte mos det godt sammen, gjerne med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Til smørsausen skjæres 1/2 fennikel, 100 g sukkererter og 1 eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene, sammen med epleterningene i iskaldt vann til de skal brukes. Finhakk 2 sjalottløk, grovhakk 1 fedd hvitløk, og surr det sammen med 1 hel kardemomme og 2 stjerneanis i olivenolje, til løken er blank. Hell over 2 dl eplejuice og 3 dl hvitvin og kok det ned til det halve. Ha i 3 dl fløte og kok til det halve igjen. Rør inn 100 g smør. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt og pepper. Bland litt finhakket dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør det inn i sausen ved servering.

Ha 25 g mandelflak på et stekebrett og risle over litt olivenolje. Settes i stekeovnen på 150 grader til flakene gyldne og sprø, ca. 10 minutter. Dryss flaksalt og litt finhakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av kveita og server med mandelpotetpuréen, sausen og mandelflak på toppen.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg