Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt

Romrosinis var favorittisen min i barndommen og den smaker enda bedre nå når jeg lager den selv. Her har jeg pyntet med ekstra romrosiner, karamelliserte mandelflak, pikekyss, physalis, blåbær, bringebær og mynte. Jeg serverer en liten bit med biscotti til også.

2 dl rosiner

Litt god rom

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

1 plate sjokolade etter smak

Rosiner kokes i god rom i noen minutter. Romen skal akkurat dekke rosinene i en liten kjele og nesten kokes helt inn før de avkjøles.

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin. Når isen nærmer seg ferdig, tilsettes rosinene. Spar noen til å pynte med.

Mens isen stivner, smeltes sjokoladen i vannbad og helles i former. Jeg har en fantastisk silikonform med tolv små porsjoner, fra Mette Blomsterberg. Når isen har stivnet akkurat så mye at den fortsatt kan formes, fordeles den i småformene.

Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

125 g mandelflak

1 dl vann

100 g sukker

Mandelflak, vann og sukker kokes på middels varme til det er karamellisert. Helles deretter ut på et bakebrett med papir, som er smurt med nøytral olje f.eks. raps. Når de har blitt kalde, er de enkle å knekke fra hverandre.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg