Lussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennom ett stekebrett med utbaking, ble det foreslått i familien, at jeg skulle lage lusseboller av resten. Jeg fant ut at jeg skulle fylle bollene med sjokoladebiter, for å gjøre dem mer spennende. Jeg syntes ikke de ble seende så “lussete” ut, så jeg satte en rosin på toppen av hver i tillegg. Lussebollene ble veldig populært hos oss.
Smelt 150 g smør og tilsett 5 dl melk. Smuldre 1 pk gjær i melkeblandingen. Rør i 150 g sukker, 1/2 ts salt, 2 ts kardemomme, 1 g safran og ca 13 dl mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er minimum dobbel størrelse.
Strø litt mel på bordet og elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter og form ulike lussekatter.
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 30 minutter. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stekes på 200 grader, til de får fin farge (ca 10-15 minutter). La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
Dette så kjempe godt ut 🙂