Satay er østens navn på grillspyd. Denne varianten med kalvefilet, peanøttsaus og jordbærsalsa, smaker helt nydelig. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke okse. Denne oppskriften passer til 4 personer.
Om du har grillspyd av tre, må disse ligge i vann i minimum 1 time, slik at de ikke tar fyr under grillingen.
800 g kalvefilet skjæres i tynne skiver (ca. 3 x 10 cm) og legges i en marinade av: 5 ts karripulver, 5 ts paprikapulver, 2 fedd finhakket hvitløk, 1 ss limesaft, 4 ss ketjap manis, 4 ss solsikkeolje og 1 ts salt. La kjøttet marinere et par timer eller lenger.
Mens kjøttet marinerer, er de smart å lage jordbærsalsaen. Kutt 1 kurv jordbær og 1 moden mango i små terninger. Dryss over 5 ss frisk, finhakket koriander og 1 liten pose cashewnøtter. Tilsett saften av 1/2 lime og 2 ss sweet chili sauce. Rør rundt og sett kaldt til den skal serveres.
Tre kjøttbitene på grillspyd, på langs i trekkspillmønster. Legg spydene på tvers av rillene på en varm grill og svi raskt på begge sider. Du kan også steke spydene i grillpanne eller i ovnen i 220 grader. Siden kjøttet er såpass tynt er det snakk om få minutter på hver side.
Resten av marinaden bruker jeg til å lage en deilig peanøttsaus. Bland den med 1/2 glass peanøttsmør. Kok det opp og spe med vann til det er passe tykt.