Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkel å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.
Start med å lage fyll. Jeg har laget to slag, for å gi litt variasjon i kaka.
Fyll 1
4 hardkokte egg, delt i små terninger
3 vårløk i fine strimler
200 g pillede reker
4 dl creme fraiche
1 ss sennep
1/2 pose majones
2 ss frisk finhakket dill
1 glass sort rogn
Hvit pepper
Kajennepepper
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.
Fyll 2:
300 gr røkt skinkepålegg i små terninger
1 finhakket rødløk
4 dl creme fraiche
1/2 pose majones
Salt og sort pepper
Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.
Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat. Legg på fyll 1. Legg på to nye skiver. Legg på fyll 2. Legg på et siste lag loff. Nå skal helst kaken stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.
Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:
1 hardkokt egg i skiver.
500 g pillede reker
200 gr røykelaks
1 sitron i skiver
Dill
Små tomater, delt i to
1 glass rød rogn
Salatblader
Da gjenstår det bare å ønske våre svenske venner en fin “Svenska flaggans dag”