Klokken tolv på både julaften og nyttårsaften har familien vår spist mølje i mange generasjoner. Vi koker kraften på ribba og f.eks. rull eller annet julepålegg som skal lages. Det er viktig å skumme godt av, så møljekraften blir klar og delikat. Tilbehøret er møljebrød, som er et tykt flattbrød. Vi får kjøpt det i matbutikkene på østlandet, men jeg vet ikke hvor lett det er å få tak i i andre deler av landet. Noen serverer ribbefett til mølja, men det har ikke vært en tradisjon i vår familie. Mølja nytes selvfølgelig med øl og aquavit. Hvert år kommer praten rundt bordet inn på hvorvidt mølja i år er den beste noen sinne.
2 kommentarer
Hei. Jeg er vant til å spise mølje da jeg var ung, og har i mange år prøvd å lære hvordan lage kraften.
Har du en oppskrift som ikke inneholder å koke ribbe, for det gjør vi ikke lenger. Kan man kjøpe ribbekraft å vanne det ut?
Hei,
Den er litt vrien, men du må nok spandere 1 kg ribbe. I den gamle oppskriften til moren min står:
1 svineknoke
1 kg høyrygg el. bibringe
1 kg oksehaler
1 kg kraftbein
1 kg ribbe
1 julerull (du får kjøpt rå på f.eks. Meny)
3 ss salt
Du trenger ikke alle ingrediensene, men ribba er nødvendig, eller erstatt med ferdigkjøpt kraft. Fyll på vann til alt er dekket. Denne oppskriften gir ca. 4-5 liter kraft. Lykke til 🤩