Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus

Denne retten har kraftige, gode smaker og passer kanskje best for voksne. Potetene har ganske sterke, men du kan kutte ut kajenne og chili, så blir de snillere. Sausen er veldig konsentrert, så hver person trenger ikke så mye av den.

Sausen:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

Smør

3 dl rødvin

2 laurbærblader

1 ss oksefond

1 ss worcestersaus

1/2 dl solbærsirup

1 ss tørket estragon

1 håndfull finhakket fersk estragon

Pepper

50 g smør

Brun løken og hvitløken i smøret. Tilsett rødvin og laurbærblader og la det koke godt inn. Tilsett fond, worcestersaus, solbærsirup og tørket estragon. Tilsett smøret og den ferske estragonen og la sausen stå på varmen, til smøret har smeltet og gjort sausen fin og blank. Smak til med pepper og ev. mer salt.

Potetene:

Del poteter i litt tykke skiver, ca 1/2 cm. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med rapsolje, eller annen nøytral olje. Krydre med salt, pepper, kajenne, hvitløk og chilipulver, på begge sider. Stek på 200 grader til de har fått fin, gyllen farge.

Jordskokkpuré:

Skrell en pose jordskokk. Del dem i små terninger eller skiver og legg dem i en kjele. Tilsett 1 finhakket fedd hvitløk og litt hvit pepper. Hell på fløte så det nesten dekker. La det koke langsomt opp, så det ikke brenner seg fast i bunnen. Kokes til jordskokken er mør. Jo mindre biter de er skjært i, jo fortere går det. Kjør blandingen jevn med en stavmikser, eller i blender. Kok forsiktig opp igjen og smak til med salt.

Ytrefilet:

Gni inn oksefileten med en god rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg