Paella regnes som Spanias nasjonalrett og er en av mine favorittretter derfra.
Denne oppskriften er passe til 8 personer
Urteblanding:
2,5 dl finhakket bladpersille
1/2 dl nypresset sitronsaft
1 ss olivenolje
2 store, finhakkede hvitløksfedd
Kjør alt i en foodprosessor eller stavmikser og sett til side
Paella:
2,5 dl vann
1 ts safran
5 dl kyllingkraft
8 scampi
1 ss olivenolje
8 kyllingklubber
4 kyllingbryst
2 dl spansk chorizo i små terninger
1 dl prosciutto eller bacon i små terninger
5 dl finhakket løk
2,5 dl finhakket, syltet paprika
2,5 dl hakkede tomater (helst Mutti)
1 ts paprikakrydder
3 store, finhakkede hvitløksfedd
7 dl Arborio ris eller annen kortkornet ris
2,5 dl frosne, grønne erter
1 nett blåskjell
0,5 dl nypresset sitronsaft
1 sitron i båter
Bland vann, safran og kyllingkraft i en kjele og la det bli varmt (ikke koke). Hold det varmt til det skal brukes. Skrell rekene og sett kaldt til de skal brukes.
Varm 1 ss olje i en stor paellapanne eller en sautepanne over middels høy varme. Legg kyllingfilet i terninger klubber, dersom de er rå. Stek i ca. 2 minutter på hver side og ta det ut av pannen. Legg pølse og prosciutto (baconterninger) og stek i 2 minutter. Ta det ut av pannen. Reduser varmen litt og tilsett løk og paprikakrydder; stek i 15 minutter, mens du rører av og til. Tilsett tomater, syltet paprika og hvitløken og kok i 5 minutter. Tilsett risen og kok i 1 minutt, mens du rører hele tiden. Rør inn urteblandingen, kraften, kyllingen, pølseblandingen og erter. Kok på lav varme i 10 minutter, rør jevnlig. Tilsett blåskjellene. Kok 5 minutter eller til skjellene åpnes. Kast eventuelle uåpnede skall. Legg på reker og kok til de er gjennomkokte. Hell over sitronsaft. Fjern paellaen fra varmen og dekk den med et håndkle. La den hvile i 10 minutter. Server med sitronskiver.