Denne oppskriften er passe til 6 personer.
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 løk i terninger
2 store gulrøtter, skrelt og delt i små terninger
2 selleristilker, terninger
4 hvitløksfedd, finhakket
1 kanelbark
2 laurbærblader
150 g pancettaterninger (eller bacon)
1 ts havsalt (om du bruker bacon, behøves ikke salt)
Nykvernet pepper
1 kg karbonadedeig
2,5 dl tørr hvitvin
3 dl fløte
1 boks knuste tomater (helst Mutti)
2 ss oksefond
Revet parmesan til servering
Spagetti
Fersk basilikum
Fres løk, gulrot, stangselleri og hvitløk i olje og smør i 5 minutter, til grønnsakene er myke. Rør ofte. Tilsett pancetta (bacon) og brun det i 10 minutter, til pancettaen (baconet) er gyllent og sprøtt.
Tilsett kjøttet i flere omganger og rør så det blir kornete mellom hver gang. Dette gjør at kjøttet karamelliseres riktig. Rør godt så kjøttet blir karamellisert og ikke brent.
Tilsett hvitvinen og rør godt sammen. Pass på å få med det som ev. har festet seg til bunnen av gryta. Du er ferdig med å røre når vinen er fordampet (2 til 3 minutter).
Tilsett melk, tomater, fond, laurbær, kanelbark og pepper. Kok på lav varme, med lokket delvis på i 2,5 til 3 timer. Rør hver halvtime. Sausen er klar når den har blitt fløyelsmyk og tykk.
Kok spagetti etter anvisning på pakken. Server med et dryss parmesan og ev. basilikum.