Fersk suppe med sur og søt saus og klot

Fersk suppe med sur og søt saus var min absolutte barndomsfavoritt og den er fortsatt høyt på lista over yndlingsmat.


1,5 ltr vann

1,5 kg storfekjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog

2 laurbærblader

1 ts salt

1 finstrimlet purre

3 gulrøtter

100 g sellerirot

50 g persillerot

150 g hodekål

Salt og pepper

Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag

løksausen:

1 finhakket løk

2 ss smør
2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

2 ts eddik

3 ts sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel. Spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med eddik, 3 sukker, salt og pepper.

Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).

Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.

Klot:

Jeg har vokst opp med klot i suppa. Det er små melboller som kokes med i suppa, helt mot slutten.
og lages ved å

1 egg

1 klype salt

1 ts sukker

2 ss vann

litt hvetemel

Pisk egget lett sammen med salt og sukker. Rør inn hvetemel til du har en tykk blanding. Lag små boller med en teskje, som dyppes i vann og la de trekke i kraften til de flyter opp.

Nå kan du få tilsendt nyheter fra bloggen, ved å melde deg på HER

 

 

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg