Mormor lagde verdens beste fiskegratteng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør.
Fiskegratengen:
400 g hvit fiskefilet
50 g mel
5 egg
2 ts salt
50 g smør
5 dl melk
1 ts muskat
1/2 purre i fine strimler
Knust kavring til toppen
Vask fisken, tørk den og kutt den i biter på ca 2,5 x 2,5 cm.
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melk under omrøring til du får en passelig tykk hvit saus. Tilsett salt, muskat og rør det godt inn i sausen. La sausen avkjøles litt før du rører inn eggeplommene. Pisk eggehvitene stive. Tilsett fisk og purre i sausen og skjær forsiktig inn eggehviten. Smør en ildfast form og fordel massen utover i formen.
Strø over kavring og sett den i ovnen på 180 grader i ca 45 min. – 1 time.
Gulrøttene:
2 gulrøtter
1/2 sitron, kun saften
1,5 ss sukker
Riv gulrøttene, bland sitron og sukker og hell over gulrøttene.
Serveres med kokte poteter og ev. smeltet smør.
Jippi, nesten som hjemme hos oss..og hos meg. Jeg hater makaroni i fiskegrateng og har lurt på om det er noe de fant på for å drøye fisken når det var ti unger i familien. Makroni er ikke akkurat noe norske greier.
Men vi brukte/bruker brødterninger på toppen og noen klatter margarin. Så får man sprø “krutonger”. Og gulrøttene ble revet og blandet med eddik/vann/sukker.
Helt nydelig 😃 Takk for tipset med brødkrutonger 😍