Moussaka:
600 g kjøttdeig av lam, ev. vanlig kjøttdeig av storfe
3 finhakkede løk
3 fedd finhakkede hvitløk
Olje til steking
1 bunt finhakket bladpersille
2 ss lammefond eller en buljongterning
1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti)
1 neve finhakket, frisk basilikum
1 1⁄2 ts malt kanel
1 ts pepper
3⁄4 ts salt
4 auberginer
3 ts salt
2 ss olje
3 ss smør
4,5 ss hvetemel
6 dl melk
3⁄4 ts salt
1/2 ts malt hvit pepper
3 egg
Stek kjøttdeig, løk og hvitløk i litt olje. Tilsett bladpersille og fond eller buljongterning. Tilsett hermetiske tomater, basilikum, kanel, pepper og salt. La det koke lenge, gjerne 1 time.
Skjær auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle med 2 ss olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.
Den hvite sausen lages av smør, som smeltes. Rør inn hvetemel og spe litt og litt med melk, mens du rører. Sausen skal være god og tykk. Tilsett salt, pepper og egg.
Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø også revet ost på toppen. Stek på 200 grader i ca. 45-60 minutter. Legg, om nødvendig, folie over så osten ikke blir brent.
Tzatziki:
3 dl youghurt naturell, gresk type
1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag
Blandes og smakes til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.
Gresk salat:
1 rødløk i ringer
1 agurk i terninger
2 tomater i terninger
200 g fetaost i terninger
1/2 potte finhakket fersk oregano
1,5 dl god oliven i skiver
Dressing:
1/2 dl god olivenolje
1 ss rødvinseddik
Salt og pepper
Bland salaten i en bolle. Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.
Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊
Du kan også følge bloggen på FB