1. juledag – den koseligste dagen i jula

Julaften er hyggelig, men 1. juledag er for meg den aller beste dagen i jula. Vi spiser julefrokost fra klokken 12, og den varer helt til klokken 24. Det fine med denne dagen, er at jeg dekker border og legger all maten på fat. Det er litt jobb, men når det er gjort, er det bare å kose seg med den deilige maten, øl og dram, eller vin eller brus, for de som foretrekker det.

Begge sønnene mine gjør det de kan, for å få med seg denne frokosten. Denne gangen trodde jeg vi sulle bli sju til bords og hadde dekket på til det, men klokka 11.30 ramlet det inn tre overnattingsgjester fra Sørlandet, så da ommøblerte vi litt og fikk plass til alle. Jeg beregner heldigvis alltid godt med mat og er forberedt på overraskelser.

Noen av rettene til julefrokosten er “hellige”, mens andre retter varierer jeg litt fra år til år. Det er alltid sild, men jeg bytter alltid ut minst en av slagene, for å få litt variasjon.

I år lagde jeg akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabacosild, som er favoritten til mannen min og nyheten thaisild. Du finner oppskrift på sild i det grønne her og tabascosild her.

Akevittsild må jeg lage hvert år. Det er pappas yndlingssild og han får alltid med seg et glass når vi bytter julegaver. Oppskriften finner du her.

Thaisild er årets nyhet. Den smaker godt av kokos og ingefær og er verdt et forsøk. Oppskriften finner du her.

Syltet laks har vært en del av julefrokosten siden jeg smakte det første gang, for ca. 5 år siden. Du finner oppskrift på denne delikatessen her.

Jeg har alltid et fat med røyket og gravet fisk og i år falt valget på røkt ål, varmrøkt pepperlaks, gravet ørret og rakfisk. Sammen med fisken serverer jeg egg og hjemmelaget hovmestersaus, som du finner oppskrift på her.

Den neste retten lager jeg etter ønske fra mannen i huset, nemlig cabaret med hjemmelaget remulade eller tartarsaus. Cabareten finner du oppskrift på her og tartarsausen her

Leverpostei hører med og denne gangen har jeg ikke laget den selv. Jeg steker litt baconterninger og heller over, så blir den veldig fristende.

Jeg steker kalkunbryst på morgenen. Det er enkelt, siden jeg krydrer det med Cemo kyllingkrydder og setter det i ovnen på 125 grader, med steketermometer, så det ikke skal bli tørt. Kjernetemperaturen skal være 65 grader.

Som tilbehør til kalkunen liker vi godt waldorfsalat, Du finner oppskriften her.

I tillegg har vi alltid litt forskjellig kjøttpålegg, som f.eks. lammerull, tunge, sylte, ribberull og bayonneskinke.

Vi har alltid med rester fra gårsdagens julemiddag. Her er julepølse, ribbe, som du finner oppskrift på her og medisterkaker, som du finner oppskrift på her. Mange foretrekker ribbefett på brødskiva i stedet for smør, så det setter jeg i egen bolle.

Det siste fatet inneholder alltid ost av forskjellig slag. Jeg bruker alltid julebrunost ,vellagret edamer og min favoritt, blå Stilton med portvin. Sammen med ostene, severer jeg god kjeks, pepperkaker og syltetøy.

Med denne rikholdige julefrokosten vil jeg ønske alle Aperitivo mats lesere en fredfull 1. juledag.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg